Hrvatska železnica najgora u Evropskoj uniji

Politika 26.03.2019 16:15
Hrvatska železnica najgora u Evropskoj uniji


Hrvatska je najgora u Evropskoj uniji po efikasnosti železničkih usluga, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije.U tom izveštaju se ocenjuje učestalost železničkih linija, tačnost, brzina i cena.

„Najviša ocena je 7. Prosek EU iznosi 4,33, a Hrvatska je ocenjena sa 2,66. Zbog velikih ulaganja - kvalitet putnog prometa znatno je bolja, ali ne i bezbednost. Prosečan broj poginulih na milion stanovnika na putevima u EU je 49, a u Hrvatskoj čak 80”, navodi HRT, prenosi Tanjug.

Kao još jedan problem Hrvatske navodi se korišćenje alternativnih goriva i obnovljivih izvora energije u saobraćaju.

„Imate vrlo malo pumpi za električne automobile”, rekao je za hrvatsku televiziju portparol EK za saobraćaj transport Enriko Brivio.

Navodi se da je EU zabrinuta što se u nekim projektima za koje je Hrvatska dobila znatan novac, poput radova na deonici pruge Dugo Selo-Križevci, kasni.

„Imamo jedno zlatno pravilo: Ako ne iskoristiš novac, gubiš ga. Ova godina je zaista ključna. Ako se ne dokaže da Hrvatska može da iskoristi taj novac bojim se da će doći do određenog smanjenja”, kazala je Maja Bakran Marčić, zamenica glavnog direktora za mobilnost i saobraćaj u EK.

Budžet za saobraćaj Unije u sledećih sedam godina mogao bi iznositi čak 100 milijardi evra. Mnogo će se ulagati u zaštitu životne sredine i primenu čistijih goriva u saobraćaju.

Saobraćaj je jedina grana u kojoj se povećava emisija štetnih gasova pa će Unija podržavati razvoj železnica i rečnih plovnih puteva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak