Magični Rio de Janeiro

Elle 25.03.2019 16:17
Magični Rio de Janeiro


Rio de Janeiro, poznat po plesu, karnevalu, fudbalu, plažama ali i raznolikom Carioca duhu spada u NAJLEPŠE gradove sveta...


Nemoguće je obuhvatiti njegovu složenost, ali probaćemo: Rio je komplikovan, ekstreman i miran kao vlažno jutro, a klizi između svojih isparljivih vrhova i laguna iz senke.

Ipak postoji priča, iako ne baš blizu totalne istine, o njegovoj reputaciji kao opasnom gradu.

Rio de Janeiro je prilično lepa "razglednica", ali za mnoge je daleko od rajskog.

On predstavlja ogromnu i akutnu socio-ekonomsku polarizaciju, gde skupi stanovi mogu biti samo na korak od siromašnih favela.

Napori za ublažavanje kriminala u ovim zajednicama nisu dostigli očekivanja, te i dalje vlada visoka stopa kriminala.

Sve ovo ipak ne znači da ne treba poeželeti da posetite ovaj magičan grad - ako ste putnik, to je čudo modernog sveta i apsolutno must seen destinacija koja ima posebnu "harizmu".

Evo pet dobrih razloga da posetite Rio de Janeiro:

Top mesta

Rio de Janeiro je prepun jedinstvenih i toliko prepoznatljivih spomenika, preko Cristo Redentora (98-metarski kip Isusa Hrista koji se nadvija nad gradom na vrhu Corcovado) do Pao de Acucar (planina sa duplim vrhom, poznata i kao Sugarloaf na ušću zaliva Guanabara) do legendarnih plaža Copacabana i Ipanema te masivne i raskošne Botaničke bašte (Jardim Botanico) i palate Belmond Copacabana -  velikog hotela Rio de Janeira koji će uskoro napuniti 100 godina.

Magični Rio de Janeiro

Rio ima pristojnu količinu luksuznih smeštaja, ali Palata je izuzetna zbog svoje dugovečnosti - nakon toliko decenija, ona je i dalje "centar" svega. 

Hotel je prošle godine otvorio restoran sa Michelinovom zvezdom, nazvan Mee, i uskoro će ponuditi ekskluzivu: izlazak ili zalazak sunca na Sugarloafu, koji je inače zatvoren za posetioce u ovo vreme. Iako možda ne želite da se probudite u zoru ako ste pili caipirinhas prethodnog dana, zalazak sunca u Riu je među najboljima na svetu.

Plaže

Retko se može pronaći metropolitsko područje s toliko plaža. Leblon i Ipanema su najzabavnije, ali verovatno i najkoncentrisanije turistima.

Lokalci vole i Arpoador, na istočnom kraju Ipaneme, na kojoj dolaze surferi mahom, s obzirom na učestale talase.

Praia Vermelha, u podnožju Sugarloaf-a, mirna je ako boravite u gradu, a ako želite pobeći od gužve, plaže u Barra da Tijuca su lepe i mirne.

U samom zalivu Botafogo nalazi se istoimena plaža koja je odlična za sunčanje (i pogled).

Naša omiljena plaža u ovom trenutku?

Leme, na severoistočnom rubu Copacabane (koja se sama očistila poslednjih godina). Leme ima neverovatnu mešavinu hetero, gej, hipster i lokalnih ljudi koji traže zen oazu Brahme i caipirinhas su jeftini, a voda je čista. 

Stil

Prošetajte Ipanemom ili Copacabanom i obavezno ćete videti bljesak fluorescentnog ružičastog ili zelenog veza sa natpisom "Made in Brazil" s prednje strane šešira.

Sve u svemu, šeširi govore o celokupnom Carioca stilu: neobavezna živost i senzualnost, oslobađajuća opuštenost. Tu su i bikiniji sa tangama koji su neki must have na plažama bez obzira na oblik tela (niko se ne osuđuje u Rio de Janieru), a prozirno, lagano i polihromirano su de facto kodovi za garderobu, i za dan i za noć.

Zaustavite se u Paradise u Ipanemi- butiku koji pravi svoju liniju i za žene i za muškarce, a poznat je po raskošnim tropskim printovima inspirisanim tropskim klimama (skoro kao Rio verzija Versacea u Majamiju). I, naravno, ne možete boraviti u Brazilu a da ne uzmete barem jedan par Havaianas (postoje prodavnice koje ih prodaju svuda).

Arhitektura

UNESCO je proglasio Rio kao svoju prvu svetsku prestonicu arhitekture za 2020.  

 Na forumu će biti celogodišnji programi koji razmatraju svetska pitanja kroz urbanističko planiranje, kulturu i arhitekturu.

Izdvajamo: pseudo-vanzemaljski muzej savremene umetnosti u Niteroi, koji je dizajnirao pokojni brazilski arhitekta Oscar Niemeier (upečatljiva modernistička zgrada je takođe poslužila kao pozornica za Louis Vuitton Resort 2017).

Drugi Niemeierov uticaj uključuje njegovu nekadašnju kuću, Casa de Canoas i monolitni hotel Nacional Rio.

Muzej Tomorrow u Santiagu Calatravi zadržava sklonost arhitekte ka rastućim, egzoskeletnim uglovima i intrigama. Uskoro, vodeća međunarodna firma Diller Scofidio + Renfro će otvoriti Muzej slika i zvuka na plaži Copacabana, na mestu koje je nekada zauzimala zloglasna, iako popularna diskoteka zvana Help.

Magični Rio de JaneiroIzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak