Orban: Elita u Briselu izgubila svaki kontakt sa stvarnošću

N1info 24.03.2019 23:21
Orban: Elita u Briselu izgubila svaki kontakt sa stvarnošću


Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je kritikovao "birokrate u Briselu", nekoliko dana pošto ga je Evropska narodna partija (EPP) suspendovala iz tog bloka zbog anti-evropske kampanje u Mađarskoj.Orban je optužio "elitu" u Briselu da je "izgubila kontakt sa stvarnošću" jer je kaznila Budimpeštu zbog antiimigracione politike.

"Nismo spremni da prihvatimo ono što diktira Brisel ako to nije dobro za Mađare. Ne treba da se plašimo birokrata iz Brisela koji žele da nametnu ono što su odlučili...", rekao je Orban u izjavi za mađarski radio. EPP, u kojoj se nalaze stranke poput Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke i desničarske francuske stranke Republikanci, odlučila je prošle nedelje da suspenduje privremeno Orbana iz tog evropskog bloka.

Tom odlukom je Orbanu onemogućeno da prisustvuje sastancima EPP-a i da glasa o odlukama te evropske partije.

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspendovanje populističkog mađarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke.

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je takođe član EPP-a. Orban je optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Mađarska generalno protivi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak