Dijalog vlasti i opozicije daleko od realnosti, umesto razgovora – tenzije

Radio 021 24.03.2019 12:26
Dijalog vlasti i opozicije daleko od realnosti, umesto razgovora – tenzije


Tri nedelje do najavljenih masovnih protesta u Beogradu, razgovori vlasti i opozicije o važnim političkim pitanjima se ne naziru.Opozicija traži od predsednika da do tada podnese ostavku, da ustanovi prelaznu vladu, otvori medije i nakon toga organizuje izbore. Ipak, i jedna i druga strana izričite su da pregovora nema.
 
"Ja sa ovim lopovima neću da razgovaram, a hvala njima što su rekli da razgovore ne žele. Čak i da sam hteo da se predomislim, oni su doneli odluku i stavili ekser u taj sanduk pregovora. Nema pregovora, jedino je ostalo da me ubiju, drugi način ne postoji", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Iz opozcije odgovaraju da predsednik spinuje priču i da odbija da obezbedi fer izbore.
 
"Niko ne želi da ubije Aleksndra Vučića, da budem jasan, ali sa druge strane niko ne želi da izaže na unapred pokradene izbore", rekao je Balša Božović iz Demokratske stranke.
 
U opoziciji smatraju i da predsednik šalje jasnu sliku da nije za razgovor sa građanima koji protestuju, dodaju da protesti traju četiri meseca, a da nijedan zahtev nije usvojen.
 
"Ne može da odbije da razgovara sa predstavnicima građana, a to je u normalnoj demokratiji opozcija i njeni lideri. Čime govori Vučić da čovek ne haje za osnovne postulate demokratije", smatra predsednik SDS-a Boris Tadić. 
 
I Dragan Popović iz Centra za praktičnu politku smatra da je malo verovatno da u narednom periodu može da se očekuje neki razgovor vlasti i opozicije.
 
"To što oni izjavljuju mačku o rep, to sve može da se promeni, ali malo ko veruje u to i to zabrninjava. Dakle predsednik Republike koji kaže da neće da razgovara sa opozicijom. To je nemoguća izjava, vi ste ukinuli demokratski dijalog u zemlji time. Kako mislite da ne razgovarate sa ljudima koji prestavljaju opoziciju", kaže Popović.
 
Za lidere opozcije predsednik Vučić kaže da nema sluha, ali ima za predstavnike svoje stranke. Najavljuje da će u ponedeljak SNS održati sastanak predsedništva i da će, kako dodaje, "polako razgovarati" o mnogim stvarima. Što se tiče izbornih uslova, kaže da će o tome pričati kada dođe vreme za izbore.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak