Protest '1 od 5 miliona': Isti zahtevi – nema povlačenja

Blic 23.03.2019 22:35
Protest '1 od 5 miliona': Isti zahtevi – nema povlačenja


U Beogradu je pod nazivom „Isti zahtevi – nema povlačenja“, održan 16. građanski protest „Jedan od pet miliona“.Protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras okupljanjem građana na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Okupljeni su centralnim ulicama prošetali do zgrade RTS, gde je održan "Dnevnik slobodne Srbije".

Protest '1 od 5 miliona': Isti zahtevi – nema povlačenja 

Okupljenima se na Platou prvi obratio glumac Branislav Lečić.

- Juče u Lazarevcu mi je prišla žena i donela novine, pokazala mi članak za koji sam govorio još pre 28 godina i u kome sam naveo svoje razloge sto podržavam proteste. Razlozi se nimalo nisu promenili, a moja borba traje već 28 godina. Već tri meseca traju protesti, a imamo tri zahteva - ostavke državnog vrha, ostavke članova rukovodstva RTS i REM, i treći je mogućnost održavanja fer izbora. Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, cela Srbija ce se okupiti 13.aprila da pokaže ovim uzurpatorima šta misli o nihovoj vlasti - rekao je Lečić, nakon čijeg govora je sa razglasa puštena himna Srbije, a potom je održan minut ćutanja za žrtve bombardovanja.

Lečić je pročitao govor koji je general Sreto Malinović održao svojim vojnicima 24.marta 1999.godine, a potom se sam Malinović obratio građanima.

- Sada pred vama osećam veću tremu i strah nego tad 1999.godine kada sam znao sa kojom silom ćemo se sukobiti. Hvala vam što ste mi inspiracija da se sada borim na neki drugi način - rekao je on.

Pred sam početak šetnje, Lečić je podsetio da je ovo "građanski protest bez nasilja" i zamolio građane da ne budu agresivni.

Organizatori su učesnicima podelili sveće i cveće 

Protestna kolona stigla je ispred RTS, a kako je javioa reporter "Blica" sa lica mesta, situacija je bila mirna. Na platou ispred zgrade javnog servisa bili su i Dragan Đilas, Boško Obradović, Janko Veselinović, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Marinika Tepić...

Protest '1 od 5 miliona': Isti zahtevi – nema povlačenja

Tu je i održan "Dnevnik slobodne Srbije" u okviru koga su se okupljenima obratili studenti privedeni nakon protesta, a potom je reč ponovo uzeo Branislav Lečić, koji je pozvao okupljene da prošetaju do Kasacionog suda.

- Pozivam vam da dignemo pesnicu i kažemo 'sklanjajte se'!. Ne smemo da popustimo. U nama je Srbija i biće po našoj meri!- poručio je Lečić, nakon čega su okupljeni krenuli ka Kasacionom sudu da da podrže ljude koji ispred te zgrade štrajkuju glađu zbog kredita u švajcarcima.

Na kraju šetnje, okupljenima se obratila Jelena Anasonović.

- Još jedna subota u nizu, borimo se za bolju Srbiju i zato se vidimo i sledeće subote na platou u 18h. Živela Srbija - rekla je ona.

Upad u RTS

Podsetimo, prošle subote, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku. Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak