Za Veliko stepenište na Kališu 14,5 miliona RSD

Mondo 23.03.2019 22:31
Za Veliko stepenište na Kališu 14,5 miliona RSD


U toku je rekonstrukcija Velikog stepeništa na Kalemegdanu, kako bi jedan od simbola Beogradske tvrđave bio bezbedan za mnogobrojne posetioce i imao izgled kakav zaslužuje, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.On je objasnio da se Veliko stepenište u potpunosti rekonstruiše, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, apre svega zbog nebezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

"Reč je o obimnim radovima, za koje je Grad Beograd izdvojio 14,5 miliona dinara. Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje. Zbog obima radova, bezbednosti posetilaca i dužine realizacije, odlučeno je da se projekat podeli u dve faze. Tako će se narednih meseci, u prvoj fazi rekonstruisati Veliko stepenište, a druga faza radova predviđa rekonstrukciju i sanaciju vidikovca", objašnjava Radojičić.

Dodao je da će u okviru zamene završne obloge stepeništa, kamen neotporan na vremenske uslove biti zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda.

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana.

Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa odseka za parkove. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda.

Poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine, i tom prilikom su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe.

Ovakav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja.

Prošle godine su izvršeni radovi na rekonstrukciji Malog stepeništa Jelisavete Načić, gde je bilo moguće sačuvati najveći deo originalnog gazišta, što je učinjeno i što se inače primenjuje kada god je moguće.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak