Počinje 16. Beogradski festival igre

Novosti 22.03.2019 15:26
Počinje 16. Beogradski festival igre


Nastupom trupe 'Eastman' iz Antverpena danas počinje 16. Beogradski festival igreNASTUPOM multinacionalne trupe “Istman” iz Antverpena, koju predvodi jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa Sidi Larbi Šerkaui, u petak veče počinje 16. Beogradski festival igre. Pred publikom u Sava centru igrači iz Belgije izvešće delo “Fraktus pet” inspirisano tekstovima jevrejsko-američkog lingviste i političkog filozofa Noama Čomskog. Komad se bavi načinima na koje se pojedinac može zaštititi od političke i društvene propagande.

- Osnovna teza Čomskog o “slobodi govora” protiv političkih pokušaja kontrole i manipulacije medijima, slaže se sa mojom umetničkom potrebom da stvorim prostor koji stalno i iznova otkriva svoj identitet. Taj neophodan proces obnove se ne ponavlja postepeno. To se dešava kroz radikalne frakture, sa ciljem da se oslobodi prošlosti - objašnjava koreograf Šerkaui.

Festival će na istom mestu u nedelju besedom otvoriti baletska zvezda Vivijana Durante, posle čega će nastupiti ansambl Holandskog teatra igre iz Haga, koji će na svom šestom beogradskom gostovanju izvesti komade Pola Lajtfuta, Sola Leona i Marka Gekea.

Pod sloganom “Emocije” do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, 16 trupa iz 11 zemalja izvešće 21 koreografsku postavku i 23 sola i dueta. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak