Sitonija – letovanje sa mirisom borovine

Novosti 21.03.2019 21:14
Sitonija – letovanje sa mirisom borovine


Sitonija savršen izbor za one koji traže rajske peščane plaže i more boje tirkiza, netaknutu prirodu i skrivene uvale



DESTINACIJA u severnoj Grčkoj koja poslednjih godina postaje sve popularnija i traženija među turistima iz Srbije i okruženja. Sitonija je srednje od tri poluostrva Halkidikija smeštena na raskrsnici puteva koji vode ka susednom Atosu na istoku, odnosno poluostrvu Kasandra na zapadu.

Upravo zato Sitonija može biti savršen izbor za ljubitelje aktivnog odmora, a njene specifičnosti svakako zadovoljiti sve one koji traže rajske peščane plaže i more boje tirkiza, netaknutu prirodu, skrivene uvale, a sve to sa mirisom borovine. Naime oko 75% poluostrva prekriveno je gustom borovom šumom koja se sa obronaka planina Itamos i Meliton spušta gotovo do samih plaža.

Tokom sedamdesetih godina Sitonija je bila uglavnom kamperska destinacija, ali se u poslednjoj deceniji dosta toga izmenilo, tako da danas apartmanska ponuda smeštaja dominira na čitavom poluostrvu. I što je najvažnije ponuda smeštajnih kapaciteta je vrlo raznolika, kako po kategorizacijama, tako i po ceni. Isto važi i za kampove koji i dalje postoje na Sitoniji, od vrhunski organizovanih kao što su Armenistis, Thalatta, Mitari, Platanitsi pa do onih sa skromnijom ponudom ali zato i mnogo povoljnijim cenama kao što su kampovi smešteni u zalivu Sikije, Valti, Melisi, Pitsoni.

Sitonija – letovanje sa mirisom borovine

ISTORIJA, TRADICIJA I LEGENDE

Većina mesta na Sitoniji nastala su tek nakon 1922. godine kada je nakon građanskog rata i velikog egzodusa grka iz Turske došlo do migracije stanovništva koje su tadašnje grčke vlasti preusmerile na ova područja.

Tako su nastala prvo mala ribarska mestašca koja su se danas pretvorila u okosnicu turističke ponude regije. Sarti kao vodeće i najsadržajnije mesto na istočnoj, odnosno Neos Marmaras na zapadnoj strani poluostrva. U antičko vreme na Sitoniji su postojala 3 grada, antički Sarti koji se nalazio na lokalitetu današnjeg sela Sikija, antički Toroni koji je bio lociran par kilometara južnije od današnjeg Toronija, kao i Galipsos nekadašnja luka persijske flote u blizini današnjeg mesta Kastri kod Nikitija.

Interesantno je da su sva tri grada doživela slične sudbine i da danas nema tragova njihovih postojanja.

Ali zato sela nastala kasnije danas postoje i u funkciji su očuvanja tradicija i nekih legendi što svakako može oplemeniti letovanje gostiju kojih je na Sitoniji sve više.

Sitonija – letovanje sa mirisom borovine

Legenda o kapetanu Hapsasu, običaj otimanja devojaka pred udaju koji se vezuju za Sikiju ili festivali i folklorni programi koji čuvaju tradiciju u Partenonasu, autentičnom etno selu smeštenom u brdima 4km iznad Neos Marmarasa sa neopisivim pogledom na maslinjake u okruženju, vinograde kompleksa Porto Carras, plavetnilo mora zaliva Toroneos, Kasandru i planinu Olimp daleko na horizontu.

PLAŽE SITONIJE – INSPIRACIJA ZA SVAKOG

Vrlo razuđena obala poluostrva razlog je toliko velikog broja plaža kojih ima više od 140. Većina plaža istočne obale je sa belim sitnim peskom, koji u kombinaciji sa savršeno čistim morem i sunčevom svetlosti daje onu čarobnu tirkiznu boju mora.

Karibski doživljaj, a na samo 8-9h vožnje od Srbije. Na vama je da odaberete vaše favorite, da li će to biti neka od organizovanih i sadržajima pokrivenih plaža ili možda neka usamljena uvala koja će biti samo vaša.

Plaža je mnogo i jako je teško izdvojiti najbolje ali među najpopularnijim su svakako Karidi, Lagonisi, Talgo, Armenistis, Platanitsi, Klimatarija, Tigania, Kalamitsi... na istočnoj, odnosno Koviou, Kalogrija, Spathies, Lagomandra, Toroni... na zapadnoj strani poluostrva.

MESTA SITONIJE – APARTMANSKI SMEŠTAJ

Sadržajna mesta Sitonije i pravi izbor za porodice, mlade željne provoda i sve one koji traže da na letovanju imaju sve su: Nikiti, Sarti i Neos Marmaras. Mesta za mirniju porodičnu varijantu odmora su Toroni, Kalamitsi i Vourvourou, dok je mesto Metamorfozis smešteno na severnoj granici poluostrva poznato i kao vazdušna banja Sitonije odličan izbor za starije goste.

VIDIKOVCI – ATRAKCIJE

Na Sitoniji postoji čak 7 vidikovaca sa kojih pogled ostavlja bez daha, svakako iskoristite priliku, zastanite na njima i uživajte u kreaciji prirode, autentičnoj i u bojama savršeno ukomponovanih u beskraj.

Izdvajamo vidikovce Panorama Kalamitsi sa koga se planina Atos vidi u najlepšem izdanju, a u dane dobre vidljivosti sa ove tačke pogled seže i do ostrva Tasos i Limnos, kao i vidikovac iznad plaže Agios Ioannis odakle puca pogled na ceo zaliv Toroneos, Kasandru i dalje sve do planine Olimp.

Od atrakcija predlažemo pijacu subotom u selu Sikija koje se nalazi 11km južno od Sartija, etno selo Partenonas, vinariju Porto Carras kod Neos Marmarasa, staro selo Nikiti poznato po brojnim medarama ili neko od krstarenja koja vas vode do egzotičnih ostrva Diaporo ili Amoulani kao i do rajskih plaža nepristupačnih sa kopna.

Sitonija jeste lepa, sa savršenom klimom i prirodim lepotama obdarena destinacija, a isto tako puno je mogućnosti da obogatite vaše impresije koje ćete sa letovanja poneti kući, prepričavati i otkriti zašto se mnogi ovde rado vraćaju.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak