Jeremić: Zašto Zapad ne kritikuje Vučića

N1info 21.03.2019 12:50
Jeremić: Zašto Zapad ne kritikuje Vučića


Vuk Jeremić kritikovao je, u izjavi za austrijsku državnu televiziju ORF, važne zemlje zapada i EU, uključujući i Austriju, da su suviše 'tihe u kritici' predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da bi trebalo da budu glasnije.Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za austrijsku državnu televiziju ORF da je stav nekih zapadnih vlada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "prilično razočaravajući".

Ta televizija izveštava da pristalice opozicije mesecima protestuju protiv Vučića, kojeg "optužuju za kontrolu gotovo svih medija i ograničavanje demokratskih sloboda".

"Važne zapadne države, među kojima i Austrija, veoma su sramežljive u kritici Vučićevog režima. Od zemlje poput Austrije, koja je podržava evropski put Srbiji, očekivao bih daleko veći zabrinutost u vezi sa stanjem demokratskih sloboda u Srbiji", rekao je Jeremić u intervjuu za Dnevnik ORF-a.

Jeremić je dodao da u Srbiji postoji pet televizija sa nacionalnom frekvencijom od kojih su svih pet direktni instrument vlasti, kao i osam dnevnih listova sa relevantnim tiražom, od kojih šest neskriveno podržava vlast i demonizuje opoziciju.

"Danas dajem intervju austrijskoj drzavnoj televiziji, dok ni na jednoj srpskoj nacionalnoj televiziji pune dve godine kao lider jedne od najvećih opozicionih stranaka nisam mogao nijednom da se pojavim", rekao je Jeremić.

ORF iz Beograda javlja da se Radiotelevizija Srbije "povinuje političkoj moći", dok uticajna privatna televizija Pink, koja je, kako navodi ORF, bila u službi svakog vlastodršca u Srbiji, od Slobodana Miloševića pa do danas, služi Vučiću kao jedan od medijskih stubova.

Austrijska televizija izveštava o dramatičnim scenama koje u Beogradu tokom prošlog vikenda u prostorijama RTS-a.

"RTS je bio cilj demonstranata, koji su predvođeni ultranacionalistom ušli u televiziju, ali nisu ništa uništili. Policija je uhapsila 18 demonstranata, ali samo trojica će biti izvedena pred sud. Predstavnici opozicije i demonstranti tražili su da uživo govore u programu javnog servisa", javlja ORF.

ORF podseća da Jeremić nije bio među opozicionim liderima koji su ušli u RTS, ali da događaji tokom vikenda govore o "mračnoj slici medijskih sloboda".

Austrijska televizija navodi i da opozicija preti bojkotom izbora ako se situacija u medijima ne bude poboljšala. "Trenutno, to je po svoj prilici prazna pretnja. Opozicija je heterogena, nedostaje joj nesporni vođa. Pored toga, Aleksandar Vučić je i dalje najpopularniji političar u Srbiji i podržava ga Zapad, koji u Vučiću vidi faktor političke stabilnosti na Balkanu", zaključuje se u izveštaju ORF.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak