Hrvatski jezik dobio tri nove reči

Radio 021 21.03.2019 12:20
Hrvatski jezik dobio tri nove reči


Hrvatski jezik je dobio tri nove reči - 'zapozorje', 'oznak' i 'bilješkinja', odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časoisa JezikHrvatski jezik dobio je tri nove reči - zapozorje, oznak i bilješkinja, odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časopisa "Jezik", a tvorcima novih pojmova dodeljena je nagrada "Dr Ivan Šreter".

Od 100 novih reči, koje je na konkurs prijavilo pedesetak autora, zapozorje je proglašeno najboljom novom hrvatskom rečju, a zamenjuje englesku reč "backstage" koja dosad nije imala adekvatan naziv na hrvatskom jeziku koji označava prostor iza pozornice.
 
Autorka te reči je Lidija Stević Brkić, profesorka hrvatskog jezika iz Vinkovaca.
 
Ambasador Hrvatske u Izraelu Drago Štambuk osmislio je reč oznak koja će u hrvatskom jeziku označavati ono što u engleskom predstavlja reč "brand" koja se ukorenila i u hrvatskom jeziku.
 
Takođe, profesorka hrvatskog jezika Karmen Lešina iz Splita nije bila zadovoljna terminom "javna beležnica", pa je osmislila reč beleškinja, koja označava ženu zaposlenu na poslu javnog beležnika.
 
Najuspešnija nova reč u hrvatskom jeziku, koja je pobedila na prvom konkursu je uspornik i zamena je za ležećeg policajca, dok je reč zatipak zamenila reč tipfeler.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak