Tereza Mej zatražila od EU odlaganje Bregzita

Radio 021 21.03.2019 09:19
Tereza Mej zatražila od EU odlaganje Bregzita


Britanska premijerka Tereza Mej zvanično je od EU zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna, dok iz Brisela navode da će Velika Britanija morati da prihvati ili kraće odlaganje ili znatno duže.U pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, Mej je navela da proces Bregzita "jasno neće biti završen pre 29. marta 2019. godine", što je datum predviđen za izlazak Velike Britanije iz Unije.
 
Mej je tražila odlaganje Bregzita do 30. juna i navela da će razloge za taj potez izneti liderima EU na samitu u Briselu koji počinje sutra.
 
Opozicioni britanski političari i proevropski nastrojeni članovi vlade Tereze Mej tražili su duže odlaganje Bregzita, navodeći da bi pomeranje od svega nekoliko meseci moglo da dovede do toga da se London ponovo na leto suoči sa izlaskom iz Unije bez sporazuma.
 
Dugo odlaganje Bregzita naljutilo bi krilo premijerkine podeljene Konzervativne stranke koje je naklonjeno napuštanju Unije, i dovelo bi do neophodnosti učešća Velike Britanije na majskim izborima za Evropski parlament, što je, prema rečima Mej, neprihvatljivo.
 
"Kao premijerka, nisam spremna da odlažem Bregzit duže od 30. juna", rekla je Mej u parlamentu.
 
Velika Britanija veruje da ne bi morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament u slučaju tromesečnog odlaganja, pošto se novoizabrani saziv EP neće okupiti pre jula.
 
Međutim, neimenovani visoki zvaničnik Evropske komisije rekao je da bi produženje roka do 30. juna izazvalo "pravnu neizvesnost" u Uniji. Taj zvaničnik je rekao da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kazao Mej u telefonskom razgovoru da "povlačenje mora da bude završeno pre 23. maja", kada počinju izbori za EP koji traju do 26. maja.
 
Alternativa bi bila da Velika Britanija učestvuje na izborima za EP i prihvati znatno duže odlaganje od 30. juna, do kraja 2019. ili duže.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak