Tereza Mej će pokušati – šta će reći EU, a šta kaže Merkel

B92 21.03.2019 11:39
Tereza Mej će pokušati – šta će reći EU, a šta kaže Merkel


Britanska premijerka Tereza Mej pokušaće danas da ubedi lidere EU da odlože Bregzit na tri meseca. Mej je prethodno britanskoj javnosti saopštila da je to odlaganje "nešto za čim lično duboko žali".

"U to sam apsolutno uverena...vama je svega dosta", rekla je Mej u obraćanju javnosti iz sedišta vlade.

"Umorni ste od unutrašnjih sukoba, političkih i zakulisnih igara, umorni zbog toga što poslanici samo pričaju o Bregzitu, a vi brinete o školovanju dece, našem sistemu zdravstvene zašite", kazala je Mej, prenosi BBC.

Mej je rekla da javnost želi da se proces Bregzita okonča i da se sa tim završi.

"Slažem se. Ja sam na vašoj strani", rekla je Mej. Ona je dodala da je sada na poslanicima da odluče da li žele izlazak iz EU sa njenim sporazumom, bez sporazuma ili uopšte ne žele izlazak iz Unije, ali je upozorila da poslednja opcija može da nanese "nepopravljivo urušavanje poverenja javnosti" u političare.

"Ovo odlaganje je nešto za čim lično duboko žalim", rekla je ona u obraćanju u svojoj rezidenciji u Dauning Stritu, javio je Rojters.

Mej je kazala da se iskreno nada da će poslanici naći načina da podrže sporazum o napuštanju Unije koji je ona ispregovarala sa EU i koji je odraz volje građana na referendumu i, kako je ocenila, najbolji mogući dogovor.

Mej je kazala da će nastaviti da radi danonoćno na tome da obezbedii podršku za taj sporazum.

"Ja, međutim, nisam spremna da tražim odlaganje Bregzita posle 30. juna", istakla je britanska premijerka.

Mej je u sredu zatražila od Evropske unije odlaganje Bregzita do 30. juna. Mejova je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome je zatražila odlaganje, navela da namerava da treći put pokuša da obezbedi da sporazum o Bregzitu bude usvojen u britanskom parlamentu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi lideri EU mogli da odobre kratko odlaganje datuma Bregzita ukoliko britanski parlament sledeće nedelje usvoji dva puta odbijeni sporazum o istupanju.

Merkel je nemačkim poslanicima rekla da Nemačka "načelno pristaje na britanski zahtev ako ishod glasanja o sporazumu u britanskom parlamentu bude povoljan" ali da EU mora da se postara da evropski izbori imaju legitimitet.

Kancelarka je dodala da će, ako britanski parlament ne usvoji sporazum, "ostati otvoreno da li će biti još jednog sastanka Evropskog saveta pre datuma izlaska".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak