'Čentoventi' – automobil iz štampača

Mondo 20.03.2019 14:29
'Čentoventi' – automobil iz štampača


Zahvaljujući tri-de štampačima, uskoro ćemo moći da odštampamo sopstveni automobil. Ovu tehničku novotariju na Sajmu u Ženevi prikazao je italijanski 'Fijat'Jedno od najvećih iznenađenje na ženevskom sajmu automobila stiglo je od „Fijata“, a u pitanju je automobil „čentoventi“.

Fijat je pokazao koncept električnog automobila, na kome bi mogla da se bazira buduća "panda". Ujedno, italijanski proizvođač je potvrdio da će na ovom istom mestu kroz 12 meseci predstaviti potpuno novog "fiću", odnosno model 500.

"Fijat čentoventi" je koncept električnog vozila koje bi u bliskoj budućnosti trebalo da zameni najpopularniji automobil u Italiji, "pandu". Nazvan u čast 120. rođendana ("centoventi" na italijanskom znači "stodvadeset") italijanskog proizvođača, ovaj model predstavlja "demokratski odgovor na električnu mobilnost".

Izloženi koncept se odlikuje modernim, kockastim dizajnom sa spoljašnjim elementima koji mogu da se menjaju u skladu sa potrebama kupaca. Na "nosu" se nalazi i poznata "pandina" maska koja je i ovom slučaju osvetljena i označava nivo napunjenosti baterija.

Modularnost i minimalizam su glavne karakteristike kabinskog prostora. Pored vozača nalazi se prostor na koji je moguće postaviti suvozačko sedište ili zakačiti adapter za dečije sedite ili nosiljku za kućnog ljubimca.

Ispred vozača se nalazi veliki 20-inčni displej, koji objedinjava instrument tablu i centralni ekran.

Ovaj koncept automobil biće proizveden u samo jednoj boji spoljašnosti, koju će kupci moći da personalizuju koristeći program po imenu 4U, u okviru kog će kupci birati jedan od četiri krova, branika, ratkapne i delove karoserije.

Posebnih 120 dodataka biće dostupno kada ovaj koncept krene u prodaju. Proizvođač tvrdi da će ovi dodaci stvoriti potpuno nov poslovni model, kao i zajednicu ljubitelja modela "čentoventi".

Ipak, najzanimljiviji detalj je njegova automonija i tu vidimo u najvećoj meri taj "Fijatov demokratski odgovor". U zavisnosti od potreba, "čentoventi" može imati baterije koje mu daju automoniju od 100 do 500 kilometara.

Električna "panda" bazirana na "čentoventiju" mogla bi da se pojavi nakon električne "petstotke" čija je premijera zakazana za Ženevsku automobilsku smotru naredne godine.

"To će biti u potpunosti premijum model", rekao je šefa marketinga Fijata i FCA grupe, Olivije Fransoa". "Biće urbana verzija 'tesle' sa italijanskim šmekom. Dolče vita električni automobil. I u potpunosti drugačiji od 'čentoventija'".

"Fijat 500e" će se praviti na potpuno novoj platformi zbog koje se trenutno sprema Fijatova fabrika "Mirafiori" i zbog čega je više od tri hiljade radnika na prinudnom odmoru do kraja godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak