Sudbina žene koja se ubila zbog supruga: Lekari prijavili muža, iz straha cepala tužbe.

Novosti 20.03.2019 13:54
Sudbina žene koja se ubila zbog supruga: Lekari prijavili muža, iz straha cepala tužbe.


Sudbina tridesetogodišnje Maje Jovanović, koja se ubila jer ju je navodno suprug zlostavljao, potresla Ivanjicu. Centar za socijalni rad tvrdi da su evidentirane samo manje nesuglasiceIVANjIČANKA Maja Jovanović (30), koja se prošlog utorka obesila, jer, kako je navodno navela u oproštajnom pismu, "nije više mogla da trpi nasilje svog supruga", čak dva puta tokom prošle godine prijavila je slučaj fizičkog maltretiranja ovdašnjoj policiji. Oba puta, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, njenom mužu je izrečena hitna mera zabrane prilaska i kontakta žrtvi nasilja. Sa druge strane, u Centru za socijalni rad u Ivanjici tvrde da su im prijavljivane samo "manje bračne nesuglasice".

Kako su "Novosti" već pisale, Maja se često svojim poznanicima žalila da trpi nasilje, te da ju je muž u jednom navratu čak bacio kroz prozor kuće u kojoj su živeli, pa da joj je polomio ruku... Bežala bi kod oca i majke koji žive u ivanjičkom naselju Crnjevo, ali se, nažalost, najverovatnije zbog nerazumevanja roditelja, vraćala nasilniku. Po poslednjoj sopstvenoj želji, koju je navela u oproštajnoj poruci, sahranjena je u rodnom mestu, a ne u selu gde je živela sa suprugom. Takođe, ona je zahtevala i da na sahranu ne dođe suprug, kao ni njegova bliža rodbina. To potvrđuje i što na umrlici među ožalošćenima ne stoji njegovo ime.

Prema našim saznanjima, ivanjičkoj policiji dva puta je prijavljivano nasilje u porodici Jovanović. Jednom je to učinio Majin otac, a drugi put su to uradili lekari Doma zdravlja, kojima je priznala da joj je povrede naneo suprug. Tada je policija donela hitne mere zabrane prilaska žrtvi, a slučaj prosledila nadležnom tužilaštvu i Centru za socijalni rad u Ivanjici. Oba puta tužilaštvo je, međutim, zaključilo da nema elemenata krivičnog dela nasilja u porodici, verovatno zbog toga što je pred tužiocem nesrećna žena u strahu za svoj život, povukla prvobitnu izjavu da je trpela nasilje.

Činjenicu da je dva puta policiji prijavljeno nasilje u porodici Jovanović i da je slučaj prosleđen Centru za socijalni rad, u izjavi za "Novosti", porekao je direktor ove ustanove Darko Novaković. On nam je rekao da mu nije poznato da se tu radilo o krivičnom delu, već da su im prijavljene "manje nesuglasice, razmirice i neslaganja među bračnim partnerima"

- Maji je nuđen svaki vid socijalne zaštite, u vidu prihvatne stanice ili sigurne kuće, što je ona odbila - rekao je Novaković.

Na naše pitanje zašto bi nesrećna žena prijavljivala nesuglasice sa suprugom i zašto joj je zbog toga nuđena sigurna kuća, ako nije bilo elemenata nasilja, Novaković nam je odgovorio:

- Tri ili četiri puta smo dobijali prijave. Od tužilaštva bismo bili uvek obavešteni da nema elemenata nasilja. Nama to nije bilo poznato. Naši socijalni radnici su postupali u skladu sa svim pravilnicima. Maja je samo pristala na pomoć u vidu savetovanja, a uputili smo je i na pomoć psihijatra, jer su njene izjave bile često konfuzne. Sve ostale vrste pomoći ona je odbijala... Predočeno joj je da u svakom trenutku može da se obrati socijalnom radniku za svaku pomoć. Ona je to, ponavljam, odbijala...

Centar za socijalni rad u Ivanjici

Sudbina žene koja se ubila zbog supruga: Lekari prijavili muža, iz straha cepala tužbe.

Novaković je dodao da je Maja u jednom momentu podnela zahtev za razvod braka.

- Pred sudijom je potom izjavila da želi da nastavi brak sa mužem, pa je mirenjem postignuta nagodba - navodi Novaković.

Majina poznanica, međutim, ističe da je ona bila u stalnom strahu od supruga, pa je zbog toga i povlačila prvobitne izjave o nasilju, i vraćala se kući.

- Smatram da je izostala prava reakcija nadležnih. Kako se niko nije zapitao, ako već ona često prijavljuje muža za nasilje, da u tome može da ima istine. Šta će biti sa detetom, ko zna šta ona preživljava? Da li se neko to zapitao - kazala nam je Majina poznanica, kojoj je lično pričala o užasima koje je preživljavala.

Nesrećna žena se na kraju svaki put vraćala nasilniku, i, po svemu sudeći, i dalje trpela fizičko zlostavljanje. Zbog toga je rešila da muke prekrati omčom oko vrata. Iza sebe je ostavila šestogodišnju ćerku.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak