Italijanska publika nagradila 'Granice kiše'

Politika 19.03.2019 18:30
Italijanska publika nagradila 'Granice kiše'


Dirljiva priča sa prostora bivše Jugoslavije osvojila je srca gledalaca najznačajnijeg kinematografskog događaja u LombardijiFilm „Granice kiše” reditelja Vlastimira Sudara i Nikole Mujovića, koji se događa na tromeđi Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, i govori o ljudima različitih „eksjugoslovenskih” nacionalnosti spremnih da, uprkos sukobima iz prošlosti, sarađuju, sa velikim uspehom je prikazan na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu (Italija). Osvojio je drugo mesto za najbolji film, dok je pobednik festivala argentinski „Kradljivac sa motora“ reditelja Augustina Toskana, čija je premijera bila u Kanu.

U konkurenciji je bilo više od 150 filmova, među kojima i već poznata ostvarenja premijerno prikazana na velikim festivalima poput Kana, Lokarna i Toronta. Tu je bio i prvi igrani film poznatog britanskog fotografa Ričarda Bilingama „Rej i Liz” koji je u Bergamo došao sa nagradom Zlatni Aleksandar sa Solunskog filmskog festivala. U raznim programima samo sedam je izabrano za glavnu takmičarsku konkurenciju bergamskog festivala sa dugom tradicijom – ovogodišnji je 37. po redu – na kojem se nagrade dodeljuju na osnovu glasanja publike.

– Za naš film to je posebno laskavo, jer pokazuje da je i italijanska publika potpuno razumela ono što smo hteli da kažemo. Tome je pomoglo i to što smo glumac Vahidin Prelić i ja odgovarali na pitanja publike nakon projekcije, to je običaj na Festivalu. Tako smo pojačali prvi utisak koji je film ostavio i ohrabrili gledaoce da glasaju za nas. Sala je bila puna, tako da je i nama autorima veoma uzbudljivo da učestvujemo. Jako nam je drago što je film uopšte izabran i što smo nagrađeni na jednom ovakvom festivalu koji je vrlo važan događaj u celoj Lombardiji i koji prati vrlo lojalna, ali i zahtevna publika – primećuje za „Politiku” Vlastimir Sudar.

Italijanski filmski kritičar Kamilo de Marko je u najavi festivala za evropski portal za promociju filma i audio-vizuelnog stvaralaštva Sinevropa ocenio „Granice kiše” kao „originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korenima“ i naglasio da je režija ovog dela „daleko od ustaljene balkanske kinematografije”. U svojoj recenziji De Marko poredi ovaj film sa prvim filmom Milča Mančevskog „Pre kiše”, ali i sa filmovima Aleksandra Petrovića. Posebno je pohvalio i rad glavne glumice Kristine Stevović (sada Obradović) i direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

– Organizatori festivala su bili iznenađeni da je sa Balkana došao jedan ovakav film koji dira u sve osetljive probleme ovih prostora, ali na veoma suptilan način, kako su rekli, što je prepoznala i njihova publika. Dodali su da na severu Italije postoji velika simpatija prema ovim njima ipak bliskim, da ne kažem komšijskim prostorima, te da ih je film sigurno emotivno dirnuo. Publika je inače vrlo glasnim aplauzom pozdravila objavu da smo dobili nagradu. Drago nam je da smo tu, mimo regiona, a posle Kanade, Švedske, Nemačke, Britanije i Rusije, uspešno prikazali film u jednoj južnoevropskoj zemlji, sa klimom sličnom ovoj koju opisujemo u filmu. U Italiji smo naišli na vrlo topao prijem kod domaćina festivala koji vode ovaj događaj sa mnogo pažnje i ljubavi. Festival je perfektno organizovan, a uživali smo i u raznim pratećim programima, poput izložbe fotografija Pjera Paola Pazolinija iz filma „1001 noć“ i retrospektive veterana jugoslovenskog filma Karpa Aćimovića Godine – kaže Sudar.

„Granice kiše” krajem marta odlaze u Pariz, na festival „L'Europe autour de l'Europe” gde je takođe u glavnoj konkurenciji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak