Autobus 43 neočekivano vraćen na okretnicu na Trgu republike

Politika 19.03.2019 18:25
Autobus 43 neočekivano vraćen na okretnicu na Trgu republike


Do pre tri godine 'četrdeset trojka' je saobraćala do Trga republike, ali je zbog planiranog ukidanja ovog terminusa njena trasa u leto 2016. produžena do UšćaVeć duže planira se trajno ukidanje okretnica na Studentskom i Trgu republike, zbog širenja pešačke zone. Ali, taman kada se činilo da će na ovim terminusima da se zaustavlja sve manje vozila, nadležni su rešili da na Trg republike vrate autobus 43 koji je tu okretao do 31. avgusta 2016.

Kako je navedeno u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz, ovo je učinjeno na zahtev opštine Palilula, pa je tako nova – stara trasa linije 43 Trg republike – Kotež. Ovim je ispunjena, pre svega, želja žitelja Koteža koji su se žalili da je jedini autobus koji ulazi u njihovo naselje još ređi otkako je trasa „četrdeset trojke” u leto 2016. produžena do Ušća.

I zimus, kada je ekipa „Politike” posetila ovo palilulsko naselje, loš javni prevoz i retki autobusi 43 bili su jedna od glavnih komunalnih žalbi Kotežana.

Ipak, povratak „četrdeset trojke” na Trg republike je začuđujuć i to baš u trenutku kada se ovaj gradski pločnik preuređuje. Istina, i dalje se ne zna tačno kada nadležni planiraju da u potpunosti ukinu okretnice na Studentskom i Trgu republike, ali to će se svakako u jednom trenutku, zbog širenja pešačke zone, i desiti. Jer, 1. septembra 2016. trasa linija 27E, 35 i 43 produžena je do Novog Beograda, upravo zbog planiranog postepenog rasterećenja, a onda i definitivnog ukidanja okretnice na Trgu republike. Kako smo ranije pisali, za većinu trolejbusa i deo autobusa koji okreću na centralnom gradskom trgu buduća okretnica biće kod Dunavske ulice na Dorćolu gde se još od 2016. čeka da počnu radovi na njenom uređenju.

Novo seljakanje linije 43, čini se, ipak više veze ima sa planiranim početkom gradnje gondole od Ušća do Kalemegdana. Jer, na Ušću gondola će se spuštati tik uz Skejt park i nedaleko od dosadašnje okretnice „četrdeset trojke” koja je namenski 2016. i uređena za autobuse iz Koteža.  

Ako je već morala da bude ponovo promenjena trasa autobusa 43, pitanje je zašto oni nisu samo malo preusmereni u „Blok 20” gde od leta 2016. saobraćaju vozila sa oznakom 27E i 35, nego se vraćaju na terminus koji će u dogledno vreme svakako biti ukinut.

Skejt park ostaje na starom mestu

Zbog gondole Skejt park neće biti premešten sa Ušća i ostaće na sadašnjem mestu, potvrdio je juče gradski urbanista Marko Stojčić. On će se u sredu sastati sa skejterima da im predoči ono što piše u planu detaljne regulacije za gondolu, a to je da koridor gondole malim delom zahvata Skejt park i ako bude trebalo on može da se proširi za deo koji mu se uzme.

– Razgovaraću sa projektantima da nađemo najbolje tehničko rešenje i ne pravimo dodatne troškove. Ako bude bilo neophodno da se uzme deo Skejt parka, investitor „Skijališta Srbije” ima obavezu da taj deo nadomesti kako skejteri ne bi bili oštećeni – ističe Stojčić.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak