'Koka-kola' godišnje proizvede tri miliona tona plastike

Politika 19.03.2019 18:21
'Koka-kola' godišnje proizvede tri miliona tona plastike


Ova kompanija jedan je od 31 giganta koji je objavio podatke o proizvodnji plastike. Oni zajedno u toku jedne godine proizvedu osam miliona tona plastikePrvi put u istoriji poslovanja „Koka-kola” je objavila podatke o njihovoj proizvodnji plastike. Prema njihovim podacima ovaj američki gigant je u 2017. godini proizveo čak tri miliona tona plastike. To otprilike znači da samo u jednom minutu ova kompanija proizvede oko 200 hiljada flaša, to jest 108 milijardi boca godišnje, prenosi Gardijan. Analizom svetske potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda, cilj je bio da se proizvođači pozovu na transparentniji prikaz proizvodnje plastike. Kako „Gardijan” piše, „Koka-kola” je jedna od čak 31 svetske kompanije koja je objavila podatke o svojoj potrošnji, ali i proizvodnji ovog štetnog materijala. Ove kompanije godišnje zajedno proizvedu gotovo 8 miliona tona plastike. Tako, na primer, „Nestle” godišnje proizvede 1,7 miliona tona jednokratne plastike, „Unilever” 610 hiljada tona, a „Danone” 750 hiljada tona.

Javni izlazak kompanija s podacima o godišnjoj potrošnji plastike je svakako veliki korak ka transparentnijem poslovanju. Moramo raditi na smanjenju količine plastike u svetu, a do 2025. godine taj bi broj trebalo svesti na minimum, prenose svetske agencije za zaštitu životne sredine.

Sa druge strane, čak 150 najvećih kompanija na svetu koje su potpisnice Sporazuma o smanjenju proizvodnje plastike i dalje odbijaju da objave podatke o njihovoj proizvodnji. Među kompanijama koje nisu želele da objave te podatke, između ostalog i američki „Pepsi”, kao i poznati modni brendovi „Ejč end em” i „Barberi”, kao i trgovački lanci „Marks end Spenser” i „Volmart”.

Inače najveće svetske kompanije su se potpisivanjem ovim sporazumom obavezale, između ostalog, da bi svako jednokratno plastično pakovanje trebalo da zamene onim recikliranim ili višenamenskim, kao i da do 2025. godine razviju i počnu da proizvode biorazgradiva plastična pakovanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak