Evropa je umorna od Bregzita

Politika 19.03.2019 18:13
Evropa je umorna od Bregzita


Nemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot rekao je danas da Bregzit nije igra i da je EU umorna od dve godine pregovora o britanskom istupanju.Rot je na sastanku sa kolegama u okviru priprema za ovonedeljni samit lidera EU rekao da je EU „zaista iscrpljena od tih pregovora”. „Ja očekujem jasne i precizne predloge britanske vlade. Ovo nije igra. Ovo je veoma ozbiljna situacija, ne samo za narod Velike Britanije već i za narod u EU”, naveo je on. Ministar je ponovio podršku Nemačke sporazumu postignutom u novembru i rekao da je „ključni prioritet sprečiti Bregzit bez sporazuma”. Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta. Međutim, očekuje se da će premijerka Tereza Mej na samitu tražiti odlaganje istupanja jer parlament nije odobrio sporazum o istupanju, javlja AP a prenosi Beta.



Rot je na sastanku sa kolegama u okviru priprema za ovonedeljni samit lidera EU rekao da je EU „zaista iscrpljena od tih pregovora”.

„Ja očekujem jasne i precizne predloge britanske vlade. Ovo nije igra. Ovo je veoma ozbiljna situacija, ne samo za narod Velike Britanije već i za narod u EU”, naveo je on.

Ministar je ponovio podršku Nemačke sporazumu postignutom u novembru i rekao da je „ključni prioritet sprečiti Bregzit bez sporazuma”. 

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta. Međutim, očekuje se da će premijerka Tereza Mej na samitu tražiti odlaganje istupanja jer parlament nije odobrio sporazum o istupanju, javlja AP a prenosi Beta.

Merkel: Bregzit je trenutno neizvestan

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Bregzit u stanju neizvesnosti, i da će Evropska Unija pokušati „da reaguje” na svaki predlog koji premijerka Velike Britanije Tereza Mej bude iznela na samitu ove nedelje.

„Mi ćemo pažljivo pratiti reakciju britanske vlade na ono što je juče rečeno u Parlamentu, i onda se baviti situacijom” rekla je Merkel.

Dodala je da ona ne može da proceni šta će biti u četvrtak, i da je suviše toga neizvesno.

Britanska vlada će izgleda tražiti od Evropske Unije produženje roka izlaska, zakazanog za 29. mart, nakon što je Predsednik donjeg doma parlamenta odlučio da vlada ne može tražiti od poslanika da ponovo glasa o sporazumu koji su već dva puta odbili, javio je AP prenosi Tanjug.

Kada se lideri EU sastanu u četvrtak u Briselu, Tereza Mej će iskoristiti samit da zatraži produžetak pregovora oko Bregzita, predviđenog za 29. mart, na još dve godine. Ishod ovih razgovora zavisiće od toga da li će britanski parlament odobriti premijerkin plan, kao i od uslova koje EU bude postavila.

Svako odlaganje zahteva saglasnost svih 27 članica EU.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak