Pačista nedelja: Ovako se posti druga sedmica Vaskršnjeg posta

Stil magazin 18.03.2019 17:04
Pačista nedelja: Ovako se posti druga sedmica Vaskršnjeg posta


Pačista nedelja je peta nedelja pred Vaskrs - evo kako da u ovoj sedmici postitete po pravilimaPeta nedelja pred Vaskrs nazvana je Pačista, jer dolazi odmah posle prve, Čiste nedelje

Njega Crkva naziva svetionikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim. 

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru. 

Prema manastirskom pisanju većina ljudi pravi grešku, jer traže samo traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život. 

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u zivotu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile. 

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Bozji, da bi tu potrazili utehu i izbavljenje od svojih nevolja. 

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak