Čista nedelja: Prva nedelja Vaskršnjeg posta

Stil magazin 11.03.2019 16:56
Čista nedelja: Prva nedelja Vaskršnjeg posta


Za pravoslavne vernike danas počinje višenedeljni Vaskršnji post koji traje od Čistog Ponedeljka do Lazareve Subote. Na kraju Vaskršnjeg posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako ovaj post traje ukupno 48 dana.Vaskršnji post koji je počeo danas naziva se Velikim zbog svoje važnosti, ali i dužine. On se sastoji od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve zbog podržavanja četrdesetodnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista koje je Gospod držao posle svog krštenja pred stupanje na propoved Jevanđalja. 

Četrdesetnica se završava u petak, 6. nedelje posta kada dolazi post Strasne sedmice koji je posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Isusa Hrista.

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana.

Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne padne mrak. Do četvrtka se ne koristi kašika, devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva. Uveče, cela porodica treba da bude na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera.

Na Čisti ponedeljak, žene spremaju i čiste kuću, deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se „kvočka”. U Republici Srpskoj tu osobu posade „na legalo”, prostru slamu pored ognjišta, pa časte kuvanom rakijom i pogačom.

Na Čistu (Pepeljavu) sredu je običaj da se ide u kuću koja je dobila prinovu. U nekim mestima u Crnoj Gori veče uoči Pepeljave srede, majke deci na čelu naprave mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak - Čisti četvrtak, prave se posebni kolačići koji se daju stoci na Teodorovu subotu. Taj dan se ugovaraju svadbe koje će biti tek posle Vaskrsa.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak