Rusi promenili tok vremena

RTS 18.03.2019 16:20
Rusi promenili tok vremena


U novom istraživanju, koje se suprotstavlja zakonima fizike, naučnici su uspeli da promene smer kretanja vremena kvantnim kompjuterom. Koristeći elektrone i kvantnu mehaniku, uspeli su da vrate vreme u eksperimentu.Istraživači su iz Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi, a asistirale su im kolege iz Švajcarske i SAD.

Očekivanja stručnjaka su usmerena na razvoj ove tehnike koja bi vremenom mogla da bude uspešnija i preciznija.

„Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smeru od normalnog termodinamičkog smera u kome ide vreme“, rekao je Gordej Lesovik.

„Vremenska mašina“ je u stvari kvantni kompjuter koji pokreću elektronski kubiti. Kubit je sklop informacija koje se opisuju brojevima jedan i nula.

U istraživanju se kubiti menjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trouglastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Indipendent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To u stvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, „vraćanje vremena“ ima 85 odsto šanse da uspe.

Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspeh se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka.

Naučnici očekuju da će se broj grešaka vremenom svesti na minimum i smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak