Predsedništvo blokirano; Vučić: Fašisti i tajkuni

Mondo 17.03.2019 16:01
Predsedništvo blokirano; Vučić: Fašisti i tajkuni


Zgrada Predsedništva Srbije je blokirana. Demonstranti napravili živi obruč oko zgrade. Vučić poručio: 'Ne plašim se fašiste Obradovića i tajkuna Đilasa i Jeremića'. Vučić i Stefanović igraju šah u Predsedništvu.Pristalice opozicije okupile su se danas u podne ispred zgrade Predsedništva Srbije u centru Beograda, izražavajući negodovanje i nezadovoljstvo dok je predsednik države Aleksandar Vučić držao govor u toj zgradi.

Demonstranti su probili zaštitne ograde postavljene ispred Predsedništva, ali je policija, pojačana Žandarmerijom, sprečila da uđu u zgradu na Andrićevom vencu. Potom su demonstranti formirali "živi obruč" oko zgrade Predsedništva.

Vučić je u obraćanju poručio da svako može mirno da demonstrira, ali da su nasilne demonstracije nedopustive i da će svako ko vrši nasilje za to odgovarati. Saopštio je i da ima informaciju da je "narod sa Kosova i Metohije spreman da dođe u Beograd da ga brani", ali im je poručio da za tim nema potrebe.

"Ja se ne plašim, evo i sada kada mi je, možda, život ugrožen, ali nikada neću pristati da razgovaram sa fašistima, siledžijama i nasilnicima. Da se rukujem sa onom lopužom i tajkunom Đilasom, koji je ukrao 500 miliona evra?! Ne pada mi na pamet", poručio je on.

Vučić je obraćanje i odgovore na pitanja novinara završio u 12:35.

Demonstranti su blokirali sva tri ulaza u zgradu Predsedništva, a na glavnom su se pojavili predstavnici opozicionog bloka Savez za Srbiju - Borko Stefanović i Janko Veselinović - koji su u razgovoru sa policijom tražili da uđu unutra da bi, kažu, "rekli svoju verziju istine".

Oni su potom novinarima rekli da je "jedini zahtev današnjeg okupljanja ostavka Vučića".

Poručili su i da će ostati ispred zgrade Predsedništva do daljnjeg.

Nešto pre 15 časova, atmosfera ispred zgrade Predsedništva je mirnija. Broj demonstranata je smanjen, a oni koji su ostali sede u parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora i šetaju duž ulice Kralja Milana.

Policija je i dalje raspoređena oko zgrade Predsedništva.

Zahtevi opozicije su: ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i održavanje slobodnih izbora na svim nivoima.

Organizatori protesta naveli su da je "privedeno više osoba", ali bez više detalja.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je u obraćanju okupljenima nazvao Vučića "autokratom". 

"Pravi predsednik mora da razgovara sa svim građanima", istakao je Lutovac i pozvao demonstrante da nastupe jedinstveno i da kazu dosta više sa tim da jedan čovek upravlja državom.

Pojedini demonstranti sede na stepeništu ispred Predsedništva, a na drugoj strani zgrade okupljeni viču policajcima: "Stanite uz narod".

Uzvikivali su i: "Izlazi napolje", što je bilo namenjeno predsedniku Srbije da izađe i obrati se okupljenima. Uzvikuju i: "Ostavka, ostavka".

Policija je raspoređena kod sva tri ulaza u zgradu Predsedništva.

Agencija Tanjug javlja da su demonstranti, predvođeni Boškom Obradovićem, uleteli u kordon žandarmerije na uglu ulica Kneza Miloša i Srpskih vladara.

Prema istom izvoru, nekoliko stotina demonstranata napalo je kordon žandarmerije na toj raskrsnici, jer ne dozvoljava da kamion opozicije priđe Predsedništvu. O sukobu je izvestila i agencija Beta, navodeći da su okupljeni gađali policajce konzervama.

Prema izveštajima sa lica mesta, dogodio se sukob policije i dela demonstranata, koje je MUP u svom saopštenju nazvala "huliganima, koje je predvodio jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović".

Ministar policije Nebojša Stefanović osudio je napad na pripadnike policijske službe.
On je ocenio "skandaloznim i nedopustivim to što Đilas i Obradović pokušavaju da svoju politiku sprovode fizičkim napadima na policijske službenike".

"Pozivam sve državne organe da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike", naveo je Stefanović.  

Dok je govorio o godišnjici pogrona na Kosovu i Metohiji, Vučić je u jednom trenutku prekinuo obraćanje, jer mu je uručeno pisano obaveštenje.

"Dobio sam papir na kojem piše da su fašista (Boško) Obradović i tajkuni (Dragan) Đilas i (Vuk) Jeremić, preskočili neku ogradu, valjda misle da ih se neko plaši. Nisu oni mnogo hrabri... to su pokazali sinoć kada su napali one žene na RTS", rekao je Vučić, nastavivši potom obraćanje.

Demonstranti su došli na protest u pet minuta do 12 sati, na poziv lidera opozicionog bloka Savez za Srbiju. Iz Saveza za Srbiju pozvali su na protest u podne jer su se RTS i vlast oglušili o zahteve protesta "Jedan od pet miliona" i pošto je ministar policije Nebojša Stefanović poslao policiju na "goloruk narod" i pošto su "besomučno lagali" na Pinku i RTS-u o dešavanjima na sinoćnjem protestu.

U jednom trenutku demonstranti su probili zaštitnu ogradu, ali je policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija stala ispred njih.

"Mislili su da neću smeti da dođem ovde da govorim. Nemam strah, mogu samo da izgubim život. Ja nemam 500 miliona evra, ja ću da branim Srbiju. Ne plašim se sile batinaša. Ne plašim se fašističkih batinaša i tajkuna. Valjda su sinoć nosili motorne testere da prave frizure ženama na RTS", rekao je Vučić, dodajući da "misli da niko nikada nije održao konferenciju za novinare u ovakvim okolnostima".

"Ja nisam ništa ukrao i opljačkao i kada neko ima čistu savest i obraz, onda sme da ih čeka koliko god da ih je i da ih se ni malo ne plaši... Slučajno sam u 11.40 sati sinoć bio na terasi i naišao je jedan od demonstranata i rekao: 'Šta je Vučiću, nemam ja tebi šta da kažem, ali imam ovima oko tebe, što nisi osudio?' A ja kažem: koga? Nastavio je: 'Što nisi Đilasa osudio?'. Mislim da imam to i snimljeno. Ja mu kažem: Ali, ne sudim ja, već sudovi koje je Đilas postavio, a ja uvek govorim istinu", rekao je Vučić.

"Narod sa Kosova hoće da dođe da me brani - nema potrebe"

Vučić je u jednom trenutku rekao da je obavešten da "narod sa Kosova i Metohije" želi da se organizuje da dođe u Beograd da ga brani, ali da za tim nema potrebe.

"Nikada Srbija neće biti fašistička zemlja i nikada fašista Obradovićem i tajkunska banda na čelu sa Đilasom i Jeremićem, neće vladati Srbijom", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je u jednom trenutku rekao da je obavešten da "narod sa Kosova i Metohije" želi da se organizuje da dođe u Beograd da ga brani, ali da za tim nema potrebe.

"Nikada Srbija neće biti fašistička zemlja i nikada fašista Obradovićem i tajkunska banda na čelu sa Đilasom i Jeremićem, neće vladati Srbijom", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je na protestu ukupno 1.023 ljudi.

Vučić je čestitao policacijma što su u subotu uveče, uz mnogo strpljenja i na najmirniji način, sklonili "fašistu Obradovića i tajkune Đilasa i Jeremića i one sa testerom".

"Nikada nećemo dozvoliti da manjina upravlja Srbijom, hiljadu, pet, deset, sto hiljada... zato što je nasilna. Tu vrstu političkog događanja nećemo da dozvolimo. Nasilju je došao kraj, svako ko vrši nasilje za to će da odgovara", poručio je Vučić.

Rekao je i da je "identifikovana" osoba koja je u zgradu RTS ušla sa testerom.

"Policija je identifikovala osobu sa testerom. Nadležni ograni rade svoj posao, ne brinite. I njega i  mnoge druge", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, na pitanje novinara da li je ta osoba identifikovana.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak