Policija izvela demonstrante iz RTS-a, okupljeni se razišli

RTV 17.03.2019 01:59
Policija izvela demonstrante iz RTS-a, okupljeni se razišli


Policija je izvela sve učesnike protesta, uključujući i lidere SZS Dragana Đilasa i Boška Obradovića, iz zgrade RTS, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta. Neki od njih su pokušali ponovo da uđu ali im nije dozvoljeno. Učesnici protesta koji su ostali pred zgradom RTS u Aberdarevoj razišli su se večeras oko ponoći.
Njima se prethodno obratio lider Pokreta Dveri Boško Obradović koji ih je pozvao da se okupe sutra ispred Predsedništva Srbije u podne, kada je najavljena vanredna konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obradović je pozvao sve učesnike protesta da ispred zgrade Predsedništva Srbije budu u 11.55, ističući da ujedno ne odustaje od zahteva da se neko od organizatora protesta "1 od 5 miliona" sutra obrati u Dnevniku 2 RTS-a.

On je najavio i da će se, ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen, ispred zgrade RTS sutra uveče okupiti još veći broj demonstranata.

Obradović: Ne razilazimo se bez uključivanja u dnevnik RTS

Obradović je nešto ranije poručio da se neće razići dok se nekome od organizatora protesta ne omogući gostovanje u dnevniku RTS.

Obradović se u ime okupljenih obratio i policajcima, navodeći da sa njima učesnici protesta "1 od 5 miliona" nemaju nikakav sukob, već da imaju sukob sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

On je zatražio i ostavku direktora RTS Dragana Bujoševića.

Obradović je za N1, na pitanje da li sebe sada vidi kao glavnog lidera protesta, odgovorio odrično, navodeći da je to samo "1 od 5 miliona" koji žele da "oslobode RTS" i obrate se građanima Srbije putem Javnog servisa.

On je istakao da tokom boravka njega, lidera SZS Dragana Đilasa i nekoliko desetina učesnika protesta u zgradi RTS, "nije bilo nikakvih incidenata".

Kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, demonstrantima su se ispred RTS-a pridružili lider Narodne stranke Vuk Jeremić i funkcionerka Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, kao i lider SDS Boris Tadić.

Policijski komandant je ranije u razgovoru sa Draganom Đilasom i Obradovićem tražio da napuste zgradu RTS, što su oni odbili.

Demonstranti su inače razbili prozore i ulazna vrata i odgurnuli policiju.              

Obradović je pregovarao sa urednikom Zoranom Stanojevićem da ih puste u program, bilo da je u pitanju dnevnik ili neka druga emisija.

Učesnici protesta prethodno su jajima gađali zgradu Javnog servisa.

Ministarstvo kulture pozvalo demonstrante da se povuku iz zgrade

"Ulazak demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja. Pozivamo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka. Politički stavovi i zahtevi, kakvi god da su, ne smeju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu društva", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

"Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmisanja bilo kog oblika sile, koji mogu da, pored kršenja zakona, u naše društvo unesu dodatne napetosti i isključivosti. Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak