Građani ispred RTS, kordon policije ispred ulaza

N1info 16.03.2019 22:53
Građani ispred RTS, kordon policije ispred ulaza


Pripadnici Žandaremerije su oko 21.30 ušli u zgradu RTS i počeli da izvode ljude. Neki su seli na pod, među kojima je i lider pokreta Dveri Boško Obradović, ali on je ubrzo izveden. Metež ispred RTS, policija potiskuje građane.Policija opremljena za razbijanje demonstracija izbacila je učesnike protesta "1 od 5 miliona" iz zgrade Radio televizije Srbije, a demonstranti su posedali ispred zgrade u Aberdarevoj ulici. Oni viču - "uhapsite Vučića", "Izdaja" "av, av", "uaa" "kerovi", "ostavke", "SNS RTS".

Lider Dveri Boško Obradović rekao je okupljenim građanima da se očekuje obraćanje direktora RTS Dragana Bujoševića, čiju ostavku građani zahtevaju, u Dnevniku u 23 sata. 

Obradović je rekao i da se okupljni neće razići dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, odnosno dok se organizatorima protesta i predstavnicima opozicije ne omogući da dobiju vreme u drugom dnevniku RTS.

Učesnici protesta pogidnutih ruku uzvikuju: "ustanak, ustanak", "ostavke", "gotov je", a policiji - "za koga radite", "skinite šlemove".

Pojedini građani sede ispred ulaza RTS. Među njima su i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Građani su otpevali i himnu ispred RTS, kao i "Oj, Kosovo, Kosovo". Viču i "Gotov je" kao i "Čekamo Bujketa", "Šlemove skinite".

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici. Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

Prethodno je, podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima. Prekršajno i krivično će odgovarati svaki čovek koji je činio nasilje, rekao je Stefanović tvrdeći da se ono večeras desilo u zgradi RTS i da su neki novinari, navodno, pretučeni. Boško Obradović je rekao da je sve laž.

Načelnik beogradske policije Milan Stanić je zatim liderima opozicije rekao da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

"Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150", rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade.

Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS, ali je većina ipak nešto kasnije izvedena.

Ispred zgrade RTS građani pokušavaju da blokiraju izlaz iz zgrade. Oni su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Izveli su i lidera SZS Dragana Đilasa. Vuku ljude za ruke i izvode ih iz zgrade. Obradović je najduže pružao otpor, ali i on je izveden, javlja reporterka N1 koja je na licu mesta.

Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović tvrdi da su neke građane i tukli.

Napolju su se ljudi uskomešali, a povremeno se čuju i aplauzi, dodaje reporter N1 koji je ispred zgrade. On dodaje i da je video da je lider DS Zoran Lutovac napustio zgradu RTS.

Sve što je prethodilo ovome pročitajte OVDE.

 Podsetimo, Boško Obradović je zahtevao vanredno uključenje RTS u kom bi gostovali organizatori protesta. Generalni direktor RTS je to odbio, preneo je nešto kasnije. On je rekao da je svojim očima u telefonu Zorana Stanojevića pročitao poruku generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića u kojoj je, navodno, stajalo: "Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uvo za njih".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak