Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela demonstrante iz RTS

Novosti 16.03.2019 22:47
Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela demonstrante iz RTS


Deo demonstranata sa večerašnjeg protesta '1 od 5 miliona', predvođeni Boškom Obradovićem, upao je u zgradu RTS iz Aberdareve ulicePolicija je izvela sve učesnike protesta, uključujući i lidere SZS Dragana Đilasa i Boška Obradovića, iz zgrade RTS, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta.

Neki od njih su pokušali ponovo da uđu ali im nije dozvoljeno.

Policija je napravila živu ogradu ispred RTS i ne dozvoljava učesnicima protesta da uđu u zgradu.

Pripadnici Žandarmerije su nešto ranije iznosili demonstrante iz zgrade RTS-a. Ispred zgrade je došlo do guranja demonstranata i pripadnika Žandarmerije.

Kako su ranije večeras reporteri "Novosti" javili u zgradi RTS su se našli Dragan Đilas i Boško Obradović, dok su građani građani stajali ispred glavnog ulaza u Aberdarevoj ulici, čekajući da im se neko obrati. Takođe, među učesnicima protesta je i Vuk Jeremić.

Obradović je u hodniku zgrade RTS razgovarao sa policajcem, koji mu je rekao da neće biti primenjena sila, ali da takvo njihovo ponašanje nije prihvatljivo.

Policijski komandant je u razgovoru sa Draganom Đilasom i Obradovićem tražio da napuste zgradu RTS, što su oni odbili.

Demonstranti su inače razbili prozore i ulazna vrata i odgurnili policiju.

Obradović je pregovarao sa urednikom Zoranom Stanojevićem da ih puste u program, bilo da je u pitanju dnevnik ili neka druga emisija.

U zgradi RTS-a su i Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Marko Bastać, Marinika Tepić…

Obradović je rekao da su svi ulazi u RTS otvoreni i pozvao građane da se okupe oko RTS u Takovskoj i poručio da će "večeras" osloboditi RTS.

“Razići se nećemo, bićemo ovde sve dok nam se ne omogući da se uključimo u program. Šta je problem da nas puste da gostujemo dva minuta u Dnevniku” , rekao je Obradović.

Kako je rekao, oni nisu tu da bi se sukobili sa policijom i da nemaju problem sa njima, već imaju problem sa generalnim direktorom i glavlnim urednikom RTS.

“Nikakva krađa se ovde nije desilo, niko ništa ružno nije rekao a kamoli uradio bilo kome na RTS”, rekao je Obradović.

Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović je, na opasku jednog od urednika da ne mogu tako nasilno da ulaze rekla da su "vrata bila otvorena".

OBRADOVIĆ: NE ODLAZIMO ODAVDE DOK NAS UŽIVO NE UKLjUČE U PROGRAM

Boško Obradović se nalazi u jednom od holova sa građanima, odakle se preko megafona obratio i pozvao jednog od novinara RTS-a Zorana Stanojevića, da sa njima uđe u režiju i "prekine medijski mrak".

- Mi molimo 3 meseca za slobodu medija, tražimo da se čuje drugačije mišljenje. Nećemo da rušimo ništa, ali se nećemo večeras razići dok ne uključe predstavnika protesta Jedan od pet miliona u program uživo. Ne moraju nas političare da uključuju, ali predstavnike protesta da - rekao je Obradović.

Sa pripadnicima policije trenutno pregovara i Dragan Đilas kome je jedan od njih rekao da oni ne žele da primenjuju silu i da bi trebalo da prekinu skup zbog ove situacije da ne bi došlo do ozbiljnije situacije, napada na zaposlene ili uništavanja državne imovine.

STUDIO B: DIVLjAČKI UPAD

Uređivački kolegijum RTV Studio B najoštrije je večeras osudio divljački upad u zgradu RTS-a u organizaciji Dragana Đilasa i Boška Obradovića, uz podršku nekolicine drugih maskiranih napadača.

Očigledno je da je haos koji Đilas i Obradović pokušavaju da izvedu direktna posledica činjenice da protesti ne daju rezultate i da je na ulicama sve manje ljudi. Takvo ponašanje, međutim, nema opravdanja i zahtevamo od državnih organa da najodlučnije reaguju i zaštite urednike i novinare RTS, kojima pružamo punu podršku i nudimo svu pomoć, kaže se u saopštenju.

"Zahtevamo od državnih organa da stanu na put Đilasu, Obradoviću i drugim nasilnicima i omoguće svim novinarima u Srbiji da rade slobodno i po svojoj savesti. Sigurni smo da će Srbija ostati zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora i mišljenja, bez obzira što Đilas i Obradović za našu Srbiju očigledno imaju drugačije planove", naveo je Uređivački kolegijum RTV Studio B.


Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

MINISTARSTVO: POVUCITE SE IZ ZGRADE RTS

Ulazak demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja, saopštilo je večeras Ministarstvo kulture i informisanja, koje je pozivalo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka.

Politički stavovi i zahtevi, kakvi god da su, ne smeju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu društva, stoji u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmisanja bilo kog oblika sile, koji mogu da, pored kršenja zakona, u naše društvo unesu dodatne napetosti i isključivosti.

Navodi se da je upad u zgradu RTS žalostan pokušaj u tom pravcu.

Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS
Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

Haos na protestu '1 od 5 miliona': Policija izvela sve demonstrante iz RTS

UNS: LIDERI OPOZICIJE DA NAPUSTE RTS

Udruženje novinara Srbije saopštilo je večeras da upad lidera opozicije i demonstranata u zgradu RTS-a nije prihvatljiv i predstavlja nedopustiv pritisak na novinare, medijske radnike i nezavisnost uređivačke politike RTS-a.

UNS traži od lidera opozicije i demonstranata da mirno napuste zgradu RTS-a, a da redakcija informativnog programa Javnog servisa Srbije omogući građanima da budu profesionalno i blagovremeno informisani o zahtevima opozicije i građana koji protestuju.

U saopštenju UNS navodi da se u atmosferi nasilja i bespravnog zaposedanja zgrade RTS-a, uz prisustvo ljudi u fantomkama i policije, ne može voditi toliko potreban dijalog u srpskom društvu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak