Protesti '1 od 5 miliona' širom Srbije

Blic 16.03.2019 11:16
Protesti '1 od 5 miliona' širom Srbije


Protesti građana pod sloganom '1 od 5 miliona' održani su širom Srbije. Šetalo se u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Valjevu, Užicu... Osim nezadovoljstva aktuelnom vlašću, iskazana je i želja za rešavanjem lokalnih problema.Protesti "Jedan od pet miliona" održani su u više gradova u Srbiji. Večeras, između ostalog, šetali su građani Novog Sada, Niša, Užica, Čačka, Vranja, Zaječara, Smedereva, Valjeva, Subotice, Šapca, Pančeva, Vršca, Kruševca, Kraljeva, Bora, Aranđelovca, Loznice, Ivanjice, Leskovca, Paraćina i Kikinde...

Niš

Pevač Vlado Georgiev poručio je večeras Nišlijama, na 10. protestnom skupu “Stop teroru – za Niš bez straha”, da se ne plaše, da se ne predaju i da ih mora biti više na protestima “jer je već ozbiljna stvar u pitanju”.

Predstavnici Pokreta mladih "Za Niš bez straha" ponovili su zahteve potpisnika Sporazuma sa narodom i naveli da se traži ostavka državnog vrha i izbori posle šest do devet meseci od “oslobađanja” medija i stvaranja fer i poštenih uslova za izbornu trku.

Protesti '1 od 5 miliona' širom Srbije 

Oni su pozvali sve okupljene da, ako uslovi ne budu ispunjeni u roku od 30 dana, dođu 13.marta u Beograd na veliki narodni protest. Nakon skupa na Trgu Kralja Milana, na kojem je nastavljeno potpisivanje Sporazuma sa narodom, protestanti su krenuli u šetnju do Gradske toplane gde je pročitano 10 lokalnih zahteva Nišlija, među kojima je i preispitivanje cene daljinskog grejanja.

Novi Sad

Deveti protest "1 od 5 miliona" u Novom Sadu održan je večeras na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom od 18 časova.

Osim glumca Milorada Kapora, koji već tradicionalno govori na novosadskim protestima, okupljenim građanima se na Pozorišnom trgu obratila rediteljka Jelena Bogavac i student Aleksa Šorak.

- Zamislite sutra se probudite i ne mislite na politiku. Baš vas briga ko je na vlasti. Zamislite krenete do opštine i baš vas briga čija je smena na šalteru. Boli vas uvo ko im je direktor ili ko je njemu direktor a ko je vama direktor i ko im je bio direktor u penziji. A čiji ste vi. Zamislite da niste ničiji. Završiš fakultet i dobiješ posao samo zato što si najbolji. Zamisli sutra se probudiš i ne pobegneš u inostranstvo. Sutra se probudiš i pocepaš partijsku knjižicu. Zamislite imate za taksi. Zamislite kupite stan. Zamislite odete kod lekara i ne morate da platite. Ne morate da date mito ni za šta. Tužite komšiju što vam je na kuću nazidao dve i prodao i dobijete spor. Zamislite poseku vam drvo i budu kažnjeni - rekla je Bogavac.

Protest u Novom Sadu 

Učesnici protesta su potom krenuli u uobičajnu šetnju gradskim ulicama tokom koje su prošli Jevrejskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, a onda skrenuli u ulicu Novosadskog sajma i dalje se kroz stambene kvartove Sajmišta, Banatića i Rotkvarije vratili u centar grada, ponovo do Srpskog narodnog pozorišta, gde se protest završio.

Protesti '1 od 5 miliona' širom Srbije 

Protestnom skupu "1od5miliona" i ovog petka su se pridružiti novosadski studenti. Oni su se ponovo okupili kod fontane ispred studentskog doma "Slobodan Bajić" od 17 časova. Na studentskom skupu govorio je takođe Milorad Kapor, kao i student Filip Martin.

Subotica

Subotičani su večeras šesti put učestvovali na protestnom skupu i u šetnji "1 od 5 miliona". Na platou ispred "Jadrana" građanima su se obratili predstavnici Saveta protesta u Subotici koji su govorili o lokalnim temama i obećanjima gradske vlasti.

Protest u Subotici 

- Istrajavamo u protestu i promovišemo proaktivnu političku kulturu, pokrećemo građane i stavljamo im do znanja da zajedničkim učešćem i borbom demokratskim sredstvima možemo biti korektiv svakoj vlasti – poručili su učesnici protesta.

Užice

Osmi protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras u Užicu na centralnim gradskim ulicama, posle skupa ispred zgrade Skupštine grada.

Protest u Užicu 

U Užicu je, najavljen kao predstavnik Asocijacije slobodnih odbornika, večeras govorio potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Protesti '1 od 5 miliona' širom Srbije 

Desimir Dragojlović, advokat iz Užica, podsetio je na proteste iz 1996. i 2000. godine i kazao da su građani sa pravom bili razočarani vlašću posle 5. oktobra "koja nije uspela da sačuva najvrednije, život Zorana Đinđića".

- Gurnuše nas ovima današnjima. Šta god da je uradila vlast posle 5. oktobra ovo što nam se danas događa nismo zaslužili - rekao je Dragojlović.

Valjevo

Govornici na šestom valjevskom protestu "1 od 5 miliona" bili su novinari Dragan Todorović i Rade Radovanović, objašnjavajući da protestima zapravo nisu ni potrebni govornici, "jer najbolji govore sami građani koji se okupljaju i koračaju protiv ove nakaradne vlasti u više od 100 gradova Srbije".

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak