Светa четрдесетницa - Часни пост

Spc Nijmegen 15.03.2019 15:50
Светa четрдесетницa - Часни пост


Овај пост назива се Великим, и због посебне важности, и са своје дужине. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице.Четрдесетница је установљена, од стране Цркве, ради подражавања 40-дневног поста и молитве Господа Исуса Христа, које је Господ држао - после свога крштења, удаљивши се у пустињу - пред своје ступање на проповед Јеванђеља. 

Иза Св. четрдесетнице, која се завршава у петак Шесте седмице поста, долази пост Страсне седмице, посвећен учествовању у страдањима и смрти Господа Христа.,

Велики пост се помјера, што значи да не почиње увијек истог датума а и не завршава се истог датума, што би се рекло да Васкрс не пада сваке године у исти датум него се помјера.

Прије почетка поста у нашим црквама је уобичајен један врло лијеп обичај, а то је праштање. После св. литургије или вечерње службе свештеник помазује уљем сваког вјерника и са сваким се љуби и тражи опроштај. Тако и вјерници свако са сваким се љуби и тражи опроштај.

По први пут се овај обичај обавио и у нашој малој цркви у Нијмегену. У петак увече 12. фебруара са О. Душаном смо одслужили акатист св. Јовану Златоустом а после тога вечерњу службу. Након тога сви смо прилазили О. Душану, један по један и тражили опроштај, љубећи се три пута у образе, а онда настављајући вјерник од вјерника, љубећи се тражи опрост. Већина наших парохијана није знала за овај обичај, па су били врло пријатно изненађени и срећни сто су још нешто научили.

Након тога спустили смо се у нашу малу трпезарију и почастили се кафом и колачима. Једна група верника је почела да вежба са оцем Душаном пјевање, што је било врло дирљиво када су и сви присутни почели да пјевају. 

Битно је напоменути да је и ово вече било присутно доста младих. Слава Богу све више и више млади свет се обраћа свештенику, тражи помоћ ипосећује цркву. Ова чињеница радује сваког добронамерног хришћанина. У заједници смо пуно јачи и пуно срећнији. Дрво се наслања на дрво а човек на човека. Намасвима је Христос стуб око кога се окупљамо. Зато нека је сретан почетак овог великог поста и праштајте једни другима и мени грешномDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak