Mart - mesec Frankofonije

RTS 15.03.2019 15:38
Mart - mesec Frankofonije


Mesec frankofonije u Srbiji, tradicionalno se obeležava u martu. Ovogodišnji program čine koncerti, frankofona pesma, predavanja, debate i izložbe u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji.Tradicionalna frankofona zalaganja za kulturnu i jezičku ravnopravnost, održavanje mira i jednakost polova predstaviće se na ovogodišnjem Mesecu frankofonije. 

Tradicionalno takmičenje u izvođenju francuske šansone održaće se širom Srbije, a pored toga predstaviće se zalaganja za kulturnu i jezičku ravnopravnost, održavanje mira i jednakost polova predstaviće se na ovogodišnjem Mesecu frankofonije.

"Srbija je od oktobra 2018. godine postala pridružena članica međunarodne organizacije frankofonije i to je velika stvar za Srbiju. Francuska ambasada organizuje predavanja o 180 godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa", kaže Sonja Filipović iz Francuskog instituta.  

Jedna od najbitnijih spona francuske i srpske kulture su dela Stanislava Vinavera. Njegov književni opus i danas oplemenjuje kulturnu povezanost dve zemlje. Mnogobrojna Vinaverova dela o francuskoj književnosti, filozofiji, likovnim umetnostima, muzici i političkim idejama i danas se proučavaju i čitaju.  

"Vinavera smo davno analizirali kao prevodioca i znamo da je jedan od najvećih prevodilaca, odavno ga znamo kao jednog od najvećih parodičara, propagatora modernizma, avangarde. Ali mi nismo znali, nismo imali na jednom mestu šta je sve Vinaver pisao i čime se bavio", objašnjava unuka prof. dr Milica Vinaver, unuka Stanislava Vinavera.

Vinaver je bio jedan od onih koji su zaslužni da evropska kultura pronađe svoj put ka Srbiji, a dani frankofonije predstavljaju upravo omaž vrednostima koje zbližavaju i neguju zajedničku prošlost i dugu istoriju odnosa sa Francuskom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak