Prolećna smotra folklora u Italiji

RTS 15.03.2019 15:35
Prolećna smotra folklora u Italiji


Četvrtu godinu za redom, Savez Srba u Italiji organizuje Smotru folklora - omladinsku na proleće i dečiju na jesen. Ovogodišnju prolećnu Smotru u Udinama su ugostila udruženja "Nikola Tesla" i "Sloga srpske dijaspore".Omladinski ansambli šest srpskih udruženja i članova Saveza, predstavili su se u narodnoj nošnji igrom i pesmom iz Leskovačke Morave, Bosilegradskog Krajišta, Crne trave, Beogradske posavine, Pčinje i Vlaškog kraja. Specijalni gosti bili su i italijanska folklorna grupa Stelutis di Udin, koja je prisutnima predstavila tradicionalne igre iz regije Frulji.

Na kraju programa publici su se obratili i počasni gosti, generalni konzul Republike Srbije iz Trsta Ivana Stojiljković, koja je istakla da je nakon par meseci provedenih na novoj dužnosti jako ponosna na dijasporu u Italiji koja se trudi da svojim aktivnostima prikaže srpsku kulturu i tradiciju na najlepši način. Počasni konzul Srbije za regiju Veneto Loreta Bađo rekla je da, nakon 11 godina, srpski narod ne doživljava više kao prijatelje već kao svoju braću i sestre.
"Sloga" Udine

Loreta Bađo obavestila je prisutne o peticiji povodom zahteva da Italija povuče priznanje takozvane države Kosovo, koju je sa profesorom Stefanom Pilotom predala sedmog marta u Rimu Vladi i Parlamentu, ističući da se od srca nada da je došlo vreme da se ispravi nepravda koja je učinjena srpskom narodu.

Predstavnik za kulturu iz Opštine Udine Fabricio Ćigolot, podržao je aktuelnu peticiju i uputio pohvale srpkoj zajednici u Udinama koja je odlično integrisana i aktivna u kulturnim događajima, ima svoju pravoslavnu parohiju i verno čuva svoj identitet, prenevši svima pozdrave gradonačelnika Udina. Pohvale i podršku svim učesnicima Smotre uputio je i protojerej stavrofor otac Raško Radović paroh tršćanski kao i predsednik Crkveno pravoslavne opštine iz Trsta Rade Milivojević.

Paolo Peticiol, predsednik udruženja Mitteleuropa iz regije Frulji Venecija Đulija, koji je u najtežim trenucima srpskog naroda štitio interese naše zemlje u Italiji, rekao je prisutnima da je srpski narod uvek osećao bliskim, te da veruje da bi čitava Evropa morala imati poštovanja prema Srbima, iako to, nažalost za sada nije tako.

Smotri je prisustvovala i etnokoreolog i etnomuzikolog dr Vesna Bajić Stojiljković, koja je ocenila nastupe omladinskih ansambala koji će u junu ove godine učestvovati u Beogradu na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak