Tenzije na relaciji BiH–Hrvatska, ispituju se navodi o vrbovanju salafista

RTS 15.03.2019 13:32
Tenzije na relaciji BiH–Hrvatska, ispituju se navodi o vrbovanju salafista


Pokrenuta je istraga o medijskim navodima da su hrvatski obaveštajci i diplomate vrbovali članove salafijskog pokreta za krijumčarenje oružja i eksploziva u islamske bogomolje u BiHTužilaštvo BiH saopštilo je da je formiran predmet i da će nadležni tužilac preduzeti hitne mere kako bi se ispitali medijski navodi o navodnom vrbovanju za krijumčarenje naoružanja.

"Biće ispitani svi koji su iznosili saznanja o ovim aktivnostima", piše na sajtu Tužilaštva koje ističe da nadležne agencije njima nisu prijavile nikakva saznanja o vrbovanju salafista.

Dodaju da će biti saslušan i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji je potvrdio navode sarajevskog Žurnala da su hrvatski obaveštajci i diplomate pokušavali najmanje dva puta da vrbuju salafiste za prenošenje oružja u islamske bogomolje na području Zeničko-dobojskog kantona.

U razgovoru za Radio Sarajevo, Mektić je rekao i da je cilj ovoga bio da se potvrde navodi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović iz 2017. godine da je BiH potencijalna teroristička pretnja za Evropu.

Sarajevski Žurnal naveo je da su u vrbovanje bili uključeni i Mektićev zamenik Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, a da je veza sa institucijama Republike Srpske bio novinar RTRS Mato Đaković.

I Krešić i Đaković su demantovali optužbe i najavili tužbu, dok je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će od obaveštajnih agencija zatražiti proveru ovih navoda.

U slučaju da se tvrdnje o vrbovanju dokažu, najavljuje brzinsku reakciju "odgovarajućim merama".

Oštre reakcije stižu iz Hrvatske, čiji zvaničnici odbacuju ove optužbe.

Kabinet predsednice Hrvatske saopštio je da je reč o "zlonamernim, potpuno neutemeljenim i politikantskim konstrukcijama", dok ih je premijer Andrej Plenković nazvao "kreativnom manipulacijom".

Sigurnosno obaveštajna agencija Hrvatske demantovala je ove tvrdnje i od Sigurnosno obaveštajne agencije BiH zatražila zvaničnu izjavu o navodnom vrbovanju, prenose hrvatski mediji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak