Automobili kroz Karađorđevu neće ići do kraja godine

RTS 15.03.2019 12:23
Automobili kroz Karađorđevu neće ići do kraja godine


Rekonstrukcija Karađorđeve ulice, na potezu od Brankovog mosta do Pariske, počela je 21. novembra a rok za završetak posla je 425 dana. Radovi na rekonstrukciji ove saobraćajnice vredni gotovo 712 miliona dinara podrazumevaju i obnovu tramvajskog koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.Na ovom potezu, dužine 682 metra, biće postavljene nove tramvajske šine i kontaktna mreža, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom.

U okviru rekonstrukcije planira se uređenje zelene parkovske površine i pešačke staze, postavljanje dečjeg igrališta, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od dva i po do tri i po metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol – Ada ciganlija.

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske počela je 21. novembra. Možda prolaznicima tako ne izgelda, ali nadležni kažu da radovi teku predviđenom dinamikom. Tvrde da loše ucrtani podzemni vodovi nisu isklomplikovali posao. Rok za završetak je januar sledeće godine.

Pešaci se tiskaju trotoarom, uskim, kao i pre radova. Vozila idu samo jednom trakom i samo prema tvrđavi. Tramvaji ne klaparaju. Ništa nije ostalo od Karađorđeve ulice pored reke, osim carinarnice i Beton hale.

Neimari kažu da su još u prvoj fazi, ali i da se uklapaju u krajnji rok. Ovde ih ometaju loše ucrtani podzemni kablovi i vodovi.

"Katastar podzemnih instalacija nije bio ažuran i onda kada smo otkopali i shvatili šta se sve tu nalazi pod zemljom, morale su neke manje izmene u projektu da se rade i radovi se nastavljaju", kaže novi gradski urbanista Marko Stojčić.

A na terenu iza radnika su hladni i blatnjavi dani. Ukopali su nove vodovodne i kanalizacione cevi, uskoro će ih priključiti na mrežu. Došli su do kote odakle će se praviti nova podloga za tramvaje i vozila. Pomeraju se šahte oko glavnog kolektora, a mogu se dati i prva obećanja.

"Ono što je suština je da će tramvajski saobraćaj biti uspostavljen ranije, već u septembru kada počinje škola", rekao je Stojčić.

Obećan novi sjaj Karađorđeve

Jedna od najstarijih beogradskih ulica, nastala kad i naselja na tvrđavi, puna je istorije i tradicije. Gradila se kao elitna. U vreme vlasti kneza Miloša, kada je postajala trgovački centar, luka, kada su stanovi i lokali bili pet puta skuplja nego u tadašnjoj Knez Mihailovoj.

Urbanisti obećavaju da će tek sada zasijati punim sjajem. Biće to lepa, rekreativna i pešačka zona koju će presecati tramvajska bašta i sa obe strane po jedna saobraćajna traka. Savski kej ili deo uz reku popločan, pun zelenila i staza za pešake i bicikliste.

"Svi objekti koji su evidentirani da zaslužuju stepen zaštite biće rekonstruisani i vraćeni u prvobitno stanje", naglasio je gradski urbanista.

I u prvom procvatu Karađorđeva ulica nije imala pravu vezu sa centrom grada, sem uskih zemljanih staza, pa su zbog toga nikle i velike stepenice. Nova rešenja ponovo će joj vraćati primat.

"Imamo ovu pasarelu koja se od Knez Mihajlove spušta prema Beton hali. To i dalje ostaje glavna pešačka i biciklistička veza. Imamo i dalje Male i Velike stepenice od Kosančićevog venca do Karađorđeve ulice. Još uvek razmišljamo na kojoj tačno poziciji će se naći uspinjača koja će ići od Karađorđeve ko Kosančićevog venca", rekao je za RTS Marko Stojčić.

Davnašnji bulevar koji je posle Drugog svetskog rata pretovoren u tranzintni saobraćaj, koji je zagorčavao život žiteljima Savamale, dobiće potpuno novi izgled. Predviđen je i parking za autobuse, za turiste koji dolaze rekom.

Rekonstrukcija ovog dela pristaništa i tramvajske trase do okretnice kod Kalemegdana biće završena do januara iduće godine. Do tada je planiranih 425 dana posla. Mada gradski čelnici očekuju i koji dan pre.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak