Mond: Sporazum o Bregzitu je mrtav, a ni Tereza Mej politički nije bolje

N1info 13.03.2019 21:51
Mond: Sporazum o Bregzitu je mrtav, a ni Tereza Mej politički nije bolje


Sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) je mrtav, a ni britanska premijerka Tereza Mej, koja ga je postigla sa EU, politički nije u boljem stanju, ocenio je pariski list Mond (Le Monde).Sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) je mrtav, a ni britanska premijerka Tereza Mej, koja ga je postigla sa EU, politički nije u boljem stanju, ocenio je pariski list Mond (Le Monde).

"Sporazum o Bregzitu o kojem se naporno pregovaralo sa Briselom dve godine, je mrtav, a Tereza Mej, koja ga je zaključila, politički nije nešto u boljem stanju", preneo je Mond komentarišući ponovno glasanje britanskog parlamenta koji je sinoć odbio sporazum.

Francuski list podsetio je da je parlament u januaru sa još većim brojem glasova odbio sporazum koji su London i brisel postigli krajem novembra 2018. godine, dodajući da se ponovo odbijanje sporazuma više "ne može opozvati".

Mond je dodao da su britanski političari podeljeni i o pitanju o kojem danas i stutra treba da glasa parlament - da li Velika Britanija treba da izađe bez sporazuma i da li želi da se odloži datum izlaska koji je predviđen 29. marta.

Drugi francuski mediji prenose da je Velika Britanija ponovo ušla u neizvesnost.

List Nuvel observater (Le Nouvel Observateur) je preneo spisak eventualnog scenarija o Bregzitu, dok radio Frans enfo (France Info) smatra da je Tereza Mej doživela "oštro dezavuisanje" sopstvenog rada jer je "grčevito" mesecima pregovarala o sporazumu na oko 600 strana.

EU je saopštila sinoć da je odbacivanje sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU u britanskom parlamentu "znatno povećalo verovatnoću Bregzita bez dogovora" i dodala da je "učinila sve što je bilo moguće da se dođe do sporazuma".

Kabinet francuskog predsednik Emanuela Makrona kratko je reagovao na britansko glasanje navodeći da žali zbog odluke parlamenta i dodao da samo "London može da pronadje rešenje", ali da Francuska neće prihvatiti odlaganje datuma Bregzita bez "verodostojne strategije" koju bi trebalo da predstavi London.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak