Nastavak pat pozicije u dijalogu, poruke Mogerinijeve i španskog ministra

N1info 13.03.2019 22:38
Nastavak pat pozicije u dijalogu, poruke Mogerinijeve i španskog ministra


Beograd je ugostio španskog ministra inostranih poslova Žozepa Borela i još jednom zahvalio na podršci koju ova zemlja pruža teritorijalnom integritetu Srbije."Što se tiče Kosova, ponovili smo predsedniku Vućiću i ministru Dačiću naš stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Istakli smo još jednom da smatramo da se jedino kroz dijalog može doći do kompromisnog i trajnog rešenja za ovo pitanje", rekao je ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel.

Podrška Srbiji stiže u trenutku kada je dijalog sa Prištinom gotovo obustavljen, a tenzije podignute nakon što je, uaz podizanje taksi, Skupština Kosova usvojila platformu sa listom zahteva prema Beogradu.

"To je, u stvari, ulimatum Srbiji, mi uopšte nemamo nameru da razmatramo tako nešto. Ako hoće sporazum i dogovor sa nama i kompromis, imaće ga, ako neće - nemoj da misle da su jači od nas... Ali, mi nista nećemo raditi da bismo provocirali sukobe", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dijalog čeka ukidanje taksi, poručila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini na sednici Saveta bezbednosti UN: "Za nastavak razgovora, tarife koje je uvela Vlada Kosova moraju biti ukinute. Onog dana kada budu suspendovane, hitno ću zakazati novi sastanak u okviru dijaloga za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i dovede do pune normalizacije odnosa Prištine i Beograda".

Taj sporazum kada bude postignut, kaže Mogerini, verifikovaće Savet bezbednosti. Ovu najavu predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun vidi kao prostor da se uključe i ostale svetske sile.

"Dakle ona već sada kaže da bez Rusije i Kine ne može da bude postignuto rešenje, već je poznato da SAD, Velika Britanija, Francuska - oni su na ovaj ili onaj način uključeni - i da to rešenje treba da bude verifikovano u Savetu bezbednosti i koji bi bio i garant za realizaciju", kaže Drecun.

Ivica Dačić kaže da najava Federike Mogerini ne znači da će doći do promene formata pregovora, podsećajući da pregovora sada i nema.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak