Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu

Novosti 13.03.2019 17:46
Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu


Radilo se i stvaralo, igralo se i pevalo. Stasao je i folklor koji je učestvovao na mnogim takmičenjima -što nije čudo jer Srbi vole da se takmiče i sa prijateljima i protiv mogućih neprijateljaŠTUTGART - Kada su Srbi pre oko 40 godina u Štutgartu odlučili da svome klubu podare ime velikog srpskog prosvetitelja i sveca Svetoga Save, malo je ko verovao, pogotovo u kasnijim burnim vremenima, nedaćama i ratovima u otadžbini koji su sledili, da će društvo opstati toliko dugo!

Radilo se i stvaralo, igralo se i pevalo. Stasao je i folklor koji je učestvovao na mnogim takmičenjima -što nije čudo jer Srbi vole da se takmiče i sa prijateljima i protiv mogućih neprijatelja. To je valjda neki nasledni gen koji su ljudi u Upravi društva pre dvadesetak godina primetili čak i kod svojih najmlađih -oni su cupkali u kolu uz svoje vršnjakinje i vršnjake u želji da pokažu ko je bolji.

Brzo se rodila ideja da se i za mališane, od kojih su neki jedva bili veći od jednog metra, organizuju takmičenja. Odrasliji folkloraši, oni od 16 i više godina su već imali svoja takmičenja. “Sveti Sava” je počeo da organizuje godišnje takmičarske folklorijade za najmlađe. Prvo uz učešće malih folkloraša iz okoline, a kasnijih godina za redom, dolazili su Srpčići iz cele Nemačke. Već 23 godina na poziv „Svetog Save“ najmlađi učesnici se jednom godišnje sreću u Štutgartu da prikažu svoje umeće.

Folklorna takmičenja za starije učesnike od 16 godina je decenijama organizovao jedan, navedimo mu zvaničan naziv na njihovom memorandumu- „Savez srpskih udruženja u Njemačkoj“. Da je taj savez radio transparentno, mogao je da bude jedna korisna i cenjena organizacija. Ali, po ubeđenju mnogih, bio ih je glas da su na čelu Saveza u rukovodstvu donedavno, a neki tvrde da je slična situacija i danas, bili dosta problematični ljudi. Od nekadašnje Uprave se, na primer, retko ili nikada u javnosti nije čulo koliko se zaradi novca na takmičenjima od ulaznica, od prodaje hrane i pića, koliko je koštala organizacija i gde i kome je išao novac koji je, posle isplate troškova, ostajao u kasi kao neto prihod.

Ne želimo da sudimo da li je bilo nameštanja plasmana, kako se često pričalo među Srbima, i u čije je džepove eventualno odlazio suficit novca. Ali ne kažu li Srbi da „gde ima dima ima možda i vatre“?

„Sveti Sava“ je godinu za godinom uspešno organizovao pomenute „Mini folklorijade“ sa sve većim brojem učesnika. Uprava kluba i članovi su bili zadovoljni, prihod od folklorinih manifestacija pomagao opstanak kluba i finansiranje skupih nošnji, plaćanje autorskih prava, sale itd.

Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu

I tako- sve dok se jednoga dana pre desetak godina, pomenuti „Savez srpskih udruženja u Njemačkoj“ nije dosetio da bi i on mogao da organizuje i folklorijade za najmlađe folkloraše! Pored održavanja dve kvalifikacione folklorijade za starije folkloraše na severu i jugu Nemačke za učešće na tzv. „Sveznoj folklorijadi” znači na prvenstvu Nemačke, ili kako je ta manifestacija još nazivana na “Saveznoj smotri”, naravno sve to u organizaciji pomenutog Saveza, njihovo rukovodstvo je poželelo i organizaciju folklorijada za mališane!

Na „Saveznim smotrama folklora“ su se po uspehu učesnika određivali ansambli koji će učestvovati na tzv. „Evropskoj smotri folklora“.

Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu

Pomenuti Savez je „preoteo“ organizaciju mini folklorijada od štutgartskog društva „Sveti Sava“, naravno ne zbog nekakvih ideala, pomoći mališanima da kroz takmičenja još više zavole folklor i običaje srpskog naroda isl. nego, po mišljenju izjava članova uprave „Svetog Save“ od pre desetak godina, to su učinili zbog moguće dobre dodatne zarade kroz organizovanje takmičenja za najmlađe.

Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu

Suvišno je reći da je od tada broj ekipa koje su se prijavljivale na Mini folklorijade „Svetog Save“ počo da opada, a odnos tadašnje Uprave „Svetosavaca“ sa Savezom se polako ali sigurno kretao ka nuli. Ipak se Svetosavci nisu predavali- radili su i dalje svoj posao, ne sa 15 ili više ansambala najmlađih kao ranije, već sa manje učesnika, ali je za dobar spektakl bilo dovoljno i 6, ili 8 ekipa.

Da neko i dalje radi na slabljenju „Svetog Save“, kažu nam neki Svetosavci, potvrđuje po njima i činjenica, da su za mini-folklorijadu već prijavljeni klubovi, nekoliko dana pred manifestaciju koja je nedavno održana, bez obrazloženja zašto, otkazali svoje ranije potvrđene dolaske.

-Sve je to, rekao nam je jedan od članova Uprave društva „Sveti Sava“ dosta „mirisalo“ na bojkot za koji možemo da predpostavimo sa koje strane i zbog čega dolazi. –Ne bi me začudilo da iza toga možda stoji bar jedan od članova sadašnje Uprave pomenutog saveza.

Mini folklorijada društva 'Sveti Sava' u Štutgartu

Ove godine u Štutgart su pristigli samo najmlađi folkloraši Srpskog kulturnog društva Blumberg, došli su i mališani iz „Nove generacije“ iz Šorndorfa, „Karađorđevići“ iz Rojtlingena i igračice i igrači kluba „Nikola Tesla“ iz Frajburga. Bila je to zaista prava, i po uzrastu folkloraša ali i po broju učesnika- Mini folklorijada. Ipak prelepa i veoma dobro organizovana. Uz par prigodnih reči manifestaciju su otvorili sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu otac Milenko i generalni konzul Republike Srbije, takođe iz Štutgarta, Božidar Vučurović.

Pomenimo da je sala bila puna gostiju. Mališani su igrali na zadovoljstvo publike baš kao da su „veliki“. Žiri je, što je potpuno u redu, sve učesnike proglasio pobednicima! Predsednica društva „Sveti Sava“ Jasmina Borovica podelila im je lepe pehare za uspeh, koreografije, nošnje i izvođenje.

Najstariji i najaktivniji članovi društva „Sveti Sava“ su na kraju oficijelnog dela dobili zahvalnice jer su se bezbroj puta, baš kao i na ovoj folklorijadi, potrudili da odlično organizuju manifestaciju, prihvate sve goste i usluže ih i ićem i pićem.

Posle zvaničnog dela uz pesmu i igru veselje prisutnih je nastavljeno sve do ranih jutarnjih sati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak