'Teatar na raskršću' na niški način

Politika 13.03.2019 17:17
'Teatar na raskršću' na niški način


Na prvom festivalu drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora biće odigrano, počev od večeras, osam predstava u takmičarskom programu„Teatar na raskršću” naziv je novog festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora koji je sinoć počeo u Narodnom pozorištu u Nišu ptredstaviom „Putujuće pozorišet Šopalović” . Do 19. marta grad na Nišavi u pravom smislu reči biće pozorišna prestonica kulture koja će na jednom mestu okupiti glumce, reditelje, novinare, kritičare sa prostora Balkana.  Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora predstavlja svojoj publici osam predstava u takmičarskom i dve u revijalnom programu, uz brojne prateće sadržaje: razgovore o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe.

Večeras počinje takmičarski program, a čast da ga otvori pripala je nagrađivanom autorskom ostvarenju Nišlije Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud” u izvođenju  Narodnog pozorišta iz Sombora. Sledeće večeri niška publika imaće priliku da vidi sarajevsku predstavu „We are born naked an the rest is…” u režiji Floriana Fišera u koprodukciji MESS-a i Sarajevskog ratnog teatra. Tu je i predstava reditelja Andraša Urbana „Kapital” koju je režirao na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. Sledi projekat  „Filoktet” u režiji Ozrena Prohića u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. Veliko interesovanje vlada i za scensko čitanje Kovačevićevog „Balkanskog špijuna” u režiji Tatjane Mandić Rigonat Narodnog pozorišta iz Beograda sa odličnom glumačkom podelom u kojoj su pored ostalih Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid… Čehovljevog „Višnjika”, u režiji Vasilija Senina, predstaviće teatar „Ivan Radoev” iz bugarskog grada Plevena, a  delo„Festen”, u postavci Zoje Buzalkovske, stiže iz Dramskog teatra iz Skoplja. U samoj završnici niška publika gledaće predstavu  „Sumrak bogova” reditelja Dalibora Matanića u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob” po delu Biljane Srbljanović u režiji Tanosa Nikasa pozorišne trupe „Ars Moriendi” iz Soluna.

– Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću” ima  za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta – kaže Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu,  koji je ujedno i selektor „Teatra na raskršću” uz napomenu da su sve predstave uzbudljive, pozorišnim jezikom rečeno: „Svaka predstava ima drugačiju estetiku, ali tematizuje iste ili slične probleme, koji tište sve nas na ovom kulturnom prostoru, a to je jedan stalni strah od nestanka građanske misli i prepuštanja stihiji vođenja ovakvih ili onakvih ideologija”.

Sve predstave pratiće žiri: Mia Begović, glumica iz Zagreba, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Katarina Kocevska, glumica i dramska autorka iz Skoplja, crnogorski reditelj Branislav Žaga Mićunović i Enver Petrovci glumac iz Prištine. Tu je i novinarski žiri u kojem su Borka Golubović Trebješanin, novinarka „Politike”, kao i Tanja Nježić („Blic”), Tanja Mijović (Treći program RTS), Miljana Nikolić („Belami”) i Lidija Georgijev (RTS).

Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji nekoliko decenija, jedan od koraka bio je i glumački festival „GlumBal”, ali su se tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnivača Narodnog pozorišta Niš, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život regiona.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak