Elektronski recepti svuda zamenili papirne

Politika 13.03.2019 17:14
Elektronski recepti svuda zamenili papirne


Zahvaljujući e-receptu broj kratkih poseta lekaru smanjen za čak 60 odsto. Za prvih pet dana u martu lekari su propisali 777.573 leka, a preuzeto je 419.089 medikamenataOd 1. marta u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela je primena elektronskog propisivanja lekova. Sistem funkcioniše, tako da pacijenti dolaze kod izabranog lekara koji im propiše lek, a zatim bez ikakvog papirnog recepta odlaze u apoteku, gde na osnovu zdravstvene kartice mogu da podignu lek. Ovim korakom planirano je da se smanje gužve u ordinacijama lekara po domovima zdravlja, ali i da se uštedi na papirnim receptima, koji su se od vajkada koristili.

Kako ističe Zlatan Miljković, direktor Apoteke Prokuplje, ovakav način rada je odličan jer se, između ostalog, štedi i vreme pacijenata.

– Prvog dana kada je sistem počeo da funkcioniše bilo je malo većih gužvi, ali smo sve manje nedostatke uspeli da uklonimo u hodu. Papirni recept je otišao u prošlost – dodaje Miljković.

I dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac, kaže da se već vidi smanjenje broja pacijenata koji dolaze u ustanovu samo zbog propisivanja hronične terapije. Oni će obnovljivu terapiju sada moći da dobiju za period od dva do šest meseci i neće morati svakog meseca da idu zbog toga kod lekara, osim ako im zdravstveno stanje nije narušeno.

– Kada je sistem pušten u rad uočili smo diskretne nedostatke, koji su brzo otklonjeni. U slučaju da „padne” sistem, odnosno da nema struje ili da kompjuteri ne rade, što mogu da budu zaista retke situacije, lekar ima mogućnost da odštampa dvadesetak recepata na papiru i da ih tako uruči pacijentima da ne bi čekali – kaže dr Stojković.

Svi podaci o propisanim terapijama, kako akutnih, tako i hroničnih bolesti, beleže se i čuvaju kao važeća lista lekova za svakog pacijenta.

Elektronski recept omogućava lekaru da jasno sagleda disciplinovanost pacijenta, odnosno da li on redovno pije terapiju, a s druge strane, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje apsolutnu transparentnost za svaki propisan lek koji ide na njegov teret. Sada tačno može da se vidi kada je neki lek propisan, u kojoj ustanovi, koji lekar je u tom trenutku i za kog pacijenta napisao e-recept, kada je i u kojoj apoteci pacijent podigao medikament, koji mu je farmaceut izdao preparat...

– Pacijenti imaju uštede, s obzirom na to da ne plaćaju participaciju od 50 dinara svakog meseca, a najznačajnije je da je zdravstveni radnik oslobođen administrativnih poslova – kaže Jasminka Bjeletić, direktorka Apoteke Beograd.

U Ministarstvu zdravlja napominju da će izbacivanjem papira država uštedeti i do dva miliona evra godišnje, neće se koristiti toneri i hartija, a manje glavobolje lekari će imati i zbog potencijalnih kvarova štampača.

– Najveća korist je da se lekarima smanjio broj kratkih poseta pacijenata, onih koji dolaze isključivo zbog recepta, i to do 60 odsto. Time se otvara dodatno vreme da se posvete akutnim pacijentima, kao i preventivnim i sistematskim pregledima – tvrde u resornom ministarstvu.

Da se podsetimo: uvođenje elektronskih recepata počelo je 31. oktobra 2017, lagano su se iz meseca u mesec umrežavale apoteke i zdravstvene ustanove, a od pre osam dana lek na e-recept može svuda da se dobije. Od kada je projekat krenuo do sada propisano je nešto više od 88.066.293 recepta, a realizovana su 49.895.452 recepta. To znači da nisu svi pacijenti otišli da preuzmu svoje lekove. U sistemu se sada nalazi 4.099 apoteka koje imaju ugovor sa RFZO, kao i 7.120 farmaceuta i više od 220 ustanova. Za prvih pet dana u martu lekari su propisali 777.573 recepta, a podignuto je 419.089 medikamenata. Pored zdravstvenih ustanova, u sistemu e-recepta nalaze se i ustanove socijalne zaštite, domovi za stara lica, zavodi za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnica Srbije”, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak