Vučić: Mirotvorna politika, ako nećete 'plave koverte'

Mondo 12.03.2019 15:33
Vučić: Mirotvorna politika, ako nećete 'plave koverte'


Predsednik Srbije o teškoj situaciji sa kojom se suočava Srbija po pitanju rešenja za Kosovo i razgovorima kojima je imao sa savetnicima Angele Merkel na tu temu...Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Prva rekao je da se plaši da je suštinski dijalog Beograda i Prištine dalji nego ikada i da je "daleko od nas".

"Plašim se da skoro nećemo videti nastavak takvog dijaloga...Biće još kurtoaznih reči, ali da ostavimo sve Albance i Zapad po strani (jer ima onih koji ne žele rešenje i onih kojima se žuri), ono što mene muči je činjenica da u Srbiji ne možemo da razumemo šta se dešava na Kosovu i Metohiji, niti šta su crvene linije", rekao je predsednik.

Šta da uradimo ako nam zauzimaju Gazivode i Trepču, zapitao je Vučić i dodao smo mi "rekli sve ono što oni nisu rekli", i da će Srbija, ako Priština krene znati kako da odgovori!

 Smatra da je najveći problem da mi Srbi ne želimo da vidimo realnost i što se više pravimo da je ne vidimo, stvaramo dodatne probleme, jer nam je lakše da zabijemo glavu u pesak i pričamo prazne priče.

"Očigledno je da smo vaspitavani na Andersenu i bajkama braće Grim", rekao je Vučić.

"Ne znam šta želite da napravimo? Hoćete da pričamo o plavim kovertama, hoćete da idete ako dobijete poziv? I da ratujemo, sutra bi opet morali da pregovaramo...Šta je ideja svih u Srbiji da misle da treba svima da opsujemo majku?", zapitao je Vučić novinara Petra Gajića.

Novinar je rekao da bi otišao u vojsku da dobije "plavu kovertu", a Vučić odgovorio: "Upisaćemo vas odmah, da znamo".

"ZNAO SAM DA ČU PLATITI GLAVOM, POLITIČKI"

Na pitanje kakva ga sudbina čeka pošto je posle Zorana Đinđića i Dobrice Ćosića i on izneo ideju razgraničenja i rešavanja pitanja Kosova, Vučić je rekao da je on taj predlog izneo kad je stanje na KIM deset puta teže nego u vreme Čosića i Đinđića.

"Nismo imali presude međunarodnog suda, ni granice na Jarinju i Brnjaku. Oni su imali mnogo više u rukama, ali bili su racionalni i razumeli su šta se zbiva...Ja samo kažem danas da sam izašao s tim znajući da ću za to da platim glavom politički iako smo izveli zemlju iz bankrota i doveli brojne investicije".

On je rekao da niko od stranaca ne dovodi u direktnu vezu nastavak investicija u Srbiju i rešenje statusa Kosova.

"Niko nikad nije mi to rekao, ni uslovio na taj način. Kako se zove i preziva taj koji bi smeo da mi kaže dobićete investiciju ali morate da priznate Kosovo...Neću da se junačim, ali sa Srbijom se tako danas ne razgovara", rekao je Vučić.

Ipak, dodao je da razvoj zemlje zavisi od rešenja kosovskog problema.

"To ja kažem, a ne oni. Oni će reći ovako: 'Rešite to pitanje, a ako ga ne rešite imate problem'. Ali, sasvim svejedno, razlika nije velika, to je pitanje rečnika, Bićemo svakako u teškoj situaciji ako ne rešimo...Ako ne rešimo kososvko-metohijski čvor, plašim se za budućnost Srbije, ali i to je odluka Srbije", rekao je Vučić i dodao:

"Ja nisama čarobnjak i ne postoje čarobnjaci. Ako nećete plave koverte bilo bi dobro da ljudi pomognu o rešavanju problema...A kada pitate te pametnjakoviće vidite da je njihov jedini odgovor zamrunut konlikt"

"Ostaje nam da budemo racionalni i realni, da čuvamo narod na KiM i da razumemo šta je realno i postavimo granice do kojih možemo da idemo. Plašim se da Srbija ne bi izdržala još jedan problem kao pre 20 godina. Zbog mirotvorne politike, Srbija je danas petostruko snažnija nego pre 20 i više godina...Ali kad računate na našu posvećenost miru nemojte potcenjivati našu snagu", rekao je srpski predsednik.

ŠTA SU TRAŽILI NEMCI I ZBOG ČEGA PENZIJE NE RASTU JOŠ PET ODSTO

Komentarišući noćašnji susret sa savetnicima Angele Merkel, rekao je da su mu rekli da od Srbije očekuju uzdržanost.

"Potvrdio sam da će Srbija biti uzdržana a rekao sam i da mi ne pada napamet da razmatram tu platformu (o dijalogu, koju je usvojila Priština".

Na pitanje daa li su na zapadu u stanju da ubede Ramuša Haradinaja da odustane od platforme, ali i taksi na robu iz Srbije, Vučić kaže da su takse i platforma dve različite stvari, a podsetio je i na neispunjena obećanja iz cele priče oko ZSO i Briselskog sporazuma.

"Uvodili su nam takse, hapsili Marka Đurića, pa pritisci na Srbe - hapšenje Bogdana Mitrovića, a onda dolazite do takse i zatim platforme. Takse su težak udarac za državu Srbiju - gubimo 500 miliona evra godišnje. Da nije njih pet odsto bi bile veće penzije. Udarac su i za narod na Kosovu, a sad zabranjuju i prelaz preko zelenih linija, a pojedini nečasni Srbi im u tome pomažu", rekao je Vučić.

"NE SMEM DA GOVORIM O SAZNANJIMA NAŠE SLUŽBE"

Posle susreta sa Nemcima ne očekuje kaže ništa, osim dodatnog pritiska na Prištinu da ukinu takse.

Vučić je na pitanje da li Haradinaj ima podršku Zapada odgovorio:

"Ne smem o tome javno da govorim. Što ga ne promene ako misle drugačije", rekao je Vučić i dodao da Haradinaj "ima ozbiljnije pomagače na Zapadu".

"Ne smem da javno govorim o sazanjima naše službe",  ponovio je srpski predsednik.

On je kao nedelotvornu odbacio ideju novinara da u Skupštini Srbije, na zatvorenoj sednici, obrazloži svoje ideje o Kosovu.

"Ali šta je rezultat. O čemu da pričam kad nema dijaloga,a peti put me o njemu pitate? Šta da ih informišem? Verovatno su već videli i čuli. A i to bi se odmah pojavilo kod vas u vestima, jedino ih zanima kako da dospeju do novinara", rekao je srpski predsednik


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak