16 godina od atentata na Zorana Đinđića: Dan koji je zauvek promenio Srbiju

Telegraf 12.03.2019 08:57
16 godina od atentata na Zorana Đinđića: Dan koji je zauvek promenio Srbiju


U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 11 sati godišnjicu će obeležiti članovi porodice, predstavnici DS-a i Vlade koju je vodioOd ubistva prvog demokratski izabranog gradonačelnika Beograda, premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića prošlo je 16 godina. 

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 11 sati godišnjicu će obeležiti članovi porodice, predstavnici DS-a i Vlade koju je vodio, kao i članovi aktuelnog kabineta. Oni će cveće ostaviti na spomen ploču u dvorištu Vlade, na mestu gde je izvršen atentat na Zorana Đinđića.

Iz Demokratske stranke su najavili da će zajedno sa Fondacijom „Dr Zoran Ðinđić“ proglasiti pobednika internet takmičenja "Zoran Đinđić hakaton", koje se u 13 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizuje umesto takmičenja „Besede u Zoranovu čast“.

Centrom Beograda će takođe biti upriličena "Šetnja za Zorana" čije okupljanje počinje u 18 sati ispred Platoa na Filozofskom fakultetu.

Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine. Nakon završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju. Posle toga je studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, a zanimala su ga predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Politika, za koju je govorio da se oko nje ne treba nervirati, opčinila ga je za vreme studentskih dana.

Posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine, tačnije 25. januara 2001. godine biva izabran za premijera. Ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, za koji su na 40 godina zatvora osuđeni Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović. Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeno je još 12 osoba, dok polička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Na sahrani je prisustvovalo 70 stranih državnih delegacija, saradnika i više stotina hiljada građana.

Iza sebe je ostavio suprugu Ružicu i dvoje dece, Jovanu i Luku. Nekoliko naziva ulica, trgova i spomenika nose ime Zorana Đinđića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak