Akcija kosovske policije 'Čelični prsten' na severu Kosova i Metohije

RTV 11.03.2019 23:13
Akcija kosovske policije 'Čelični prsten' na severu Kosova i Metohije


Kosovska policijska služba (KPS) oglasila se danas povodom informacija da su prištinske vlasti aktivirale akciju 'Čelični prsten', koja podrazumeva blokadu putnih pravaca i kontrolu vozila i lica.Na pitanje Tanjuga da li je tačno da je Priština aktivirala policijske trupe kako bi blokirala alternativne pravce iz centralne Srbije i koji je razlog, portparol KPS-a Baki Keljani je odgovorio da ne postoji "ništa konkretno" i da policija radi na sprečavanju organizovanog kriminala i krijumčarenja, te da preduzima akcije na osnovu zakonskih ovlašćenja.

Pojedini beogradski mediji preneli su danas da su prištinske vlasti aktivirale akciju koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prelazima.

Telegraf.rs prenosi da je KPS povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na Severu Kosova i Metohije.

Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternativnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije.

Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima "viđenijih Srba", protiv kojih se pripremaju optužnice.

Alo.rs takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Neimenovani izvor Alo.rs navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan "čelični prsten" u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

Snage KFOR-a na vežbi u Dragašu

Snage KFOR-a na Kosovu nastavile su danas sa ciklusom vežbi kako bi, kako se navodi, bile spremne za brzo delovanje na teritoriji celog Kosova, a u cilju sprečavanja bilo kakvih pretnji koje bi mogle da ugroze tu teritoriju.

Današnja vežba se sprovodi na jugu Kosova, gde snage KFOR obavljaju očuvanje bezbednosti okruženja.

"Ovaj put vežba je održana u opštini Dragaš i u nju je uključena Multinacionalna zapadna borbena grupa", saopšeno je na zvaničnoj stranici KFOR. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak