Protest udruženja građana zaduženih u švajcarcima: Država ne rešava problem

N1info 11.03.2019 20:38
Protest udruženja građana zaduženih u švajcarcima: Država ne rešava problem


Udruženje građana zaduženih u švajcarskim francima SHF Srbija najavilo je protest za 21. mart, nezadovoljni što država ne rešava problem astronomskog rasta zaduženja zbog jačanja te valute.Protest će, kako se navodi, započeti ispred Ustavnog suda, nakon čega će kolona krenuti do Predsedništva Srbije, Vlade, Vrhovog kasacionog suda i Apelacionog suda.

Predstavnici tog udruženja će Vladi Srbije predati zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona. Oko 20.000 građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti, koja je u poslednjih deset godina naglo ojačala, pa je 2007. godine franak vredeo oko 48 dinara, a ovih dana je oko 104 dinara.

"Prošle su četiri preteške godine za korisnike kredita u kojima su mnogi izgubili zdravlje, porodice, domove, a veliki broj se iselio iz Srbije, jer je rata sada veća nego plata", navodi se u saopštenju udruženje. 

Dodaje se da je dug nakon 10 godina uredne otplate veći nego na početku, a "sudovi reaguju suviše neefikasno i konfuzno, dok su izvršitelji brzi i odlučni, praveći od prevarenih građana socijalne slučajeve i beskućnike". 

Protest pod sloganom "Rešenje ili razrešenje" će, kako se navodi, trajati bez prekida i razilaženja ;sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita, kada su banke to zahtevale. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak