Kina prizemljila blizu 100 Boinga 737

Blic 11.03.2019 15:07
Kina prizemljila blizu 100 Boinga 737


Kineska agencija za regulisanje avionskog saobraćaja (CAAC) saopštila je danas da je naložila prizemljenje oko 100 letelica "boing 737 MAKS 8", što je više od četvrtine globalne flote ovog tipa aviona nakon teške nesreće u Etiopiji. Takođe, avio-kompanija "Etiopijan erlajns", čiji je avion pao, prizemljila je svoje avione istog tipa.Uprava za civilnu avijaciju Kine izrekla je ovu naredbu sa najavamo da će obustava letenja trajati devet sati.

Kako navode mera je preduzeta iz sigurnosnih razloga, budući da se jedan od aviona srušio pod istim okolnostima 29. decembra u blizini obale Indonezije, pri čemu su stradali svi putnici i članovi posade.

U saopštenju CAAC-a navodi se da do večeras u 18.00 časova svi avioni ovog tipa moraju biti prizemljeni.

CAAC navodi da će obavestiti sve avionske kompanije kada mogu da nastave sa letovima "boinga".

- Imajući u vidu da su se dve nesreće dogodile istog tipa aviona i, takođe, u oba slučaja u fazi poletanja, postoje određene sličnosti - navodi se u saopštenju CAAC-a.

U saopštenju se navode i da će nakon konsultacija sa američkom Federalnom upravom za vazdušni saobraćaj javnost biti obaveštena o dodatnim merama.

I "Etiopijan erlajns" prizemljio sve avione

Aviokompanija "Etiopijan erlajns" prizemljila je sve aviona Boing 737 Max 8 iz bezbednosnih razloga, nakon jučerašnje nesreće u kojoj je život izgubilo svih 157 ljudi u avionu.

Iako još nije utvrđen uzrok pada aviona, aviokompanija odlučila je da prizemlji preostala četiri aviona Boing 737 do daljnjeg kao "dodatnu meru predostrožnosti", prenela je agencija AP.

Etiopijan erlajns koristi pet tih modela aviona i čeka na isporuku još 25.

Portparol kompanije rekao je da je nastavljena potraga za telima stradalih i delovima letelice, posebno crne kutije.

Forenzički stručnjaci stigli su iz Izraela u Etiopiju da bi pomogli u istrazi.

Avion sa 157 putnika koji se srušio juče bio je nov, a vreme je bilo vedro, ipak nešto je pošlo naopako i piloti su pokušali da se vrate nazad na aerodrom, međutim u tome nisu uspeli.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak