Performans u Bitef teatru

Politika 11.03.2019 14:52
Performans u Bitef teatru


„I dalje u zaveri” naziv je performansa, izložbe u teatru koja će trajati bez prekida 30 sati, od večernjih sati 11. marta do ponoći narednog dana i koja će biti omaž Miri Trailović, ali i svima koji su bili deo velike porodice Bitef teatra. Performans ima autobiografsku funkciju i označava radnike kao umetnike koji prikazuju sebe kao pojedince koji tematizuju lične preokupacije.U okvirima postavke zaposleni i saradnici Bitef teatra izlažu sebe same, ne kao skulpture ili eksponate, niti su njihova tela korišćena kao medij umetnosti, već kroz performans kojim se problematizuju granice između umetnosti i života. Koautorke projekta su su Vesna Bogunović i Jelena Stojanović.

Za stvaralački duh Bitef teatra moglo bi se reći da u velikoj meri zavisi od „naslednih osobina” i Bitefovog porodičnog stabla. Oni koji su Bitef teatar stvarali i u njemu radili kreirali su prostor novih ideja, buđenja i novih teatarskih izraza u našoj sredini. 

Bitefovski nekonformizam okupio je umetnike-istraživače čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica umetničkog izraza i mišljenja, razvijajući tako potpuno novu i drugačiju umetničku scenu u našem gradu i u oblasti pozorišnog stvaralaštva eksjugoslovenskog prostora, scenu koja stvara kulturu, ne sakrivajući se iza dominantnih kulturnih modela.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak