Beograd se odužuje velikanima: Novi nazivi ulica

Mondo 11.03.2019 14:17
Beograd se odužuje velikanima: Novi nazivi ulica


Zadarska ulica u Beogradu poneće ime po književniku Dobrici Ćosiću, a Travnička po istoričaru Miloradu Ekmečiću, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda. Podiže se spomenik u znak sećanja na stradale radnike RTS 1999. godine.Incijativu za promenu naziva Zadarske ulice podneo je, kao građanin, predsednik Aleksandar Vučić.

Dobrica Ćosić je rođen 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina. Drugi svetski rat je prekinuo njegovo školovanje, pa je kasnije završio Višu političku školu.

Od kraja šezdesetih godina prošlog veka sve snažnije se suprotstavlja Titovoj politici, a od 1951. je postao slobodan umetnik, književnik koji je romanima iskazivao i svoje političke stavove.

Književni rad započeo je romanom "Daleko je sunce" 1951. godine, a 1954. godine objavljen je njegov drugi roman "Koreni".

Autor je i romana "Deobe", a u periodu od 1972. do 1979. godine napisao je istorijski roman "Vreme smrti" u četiri knjige.

Ćosić je preminuo 18. maja 2014. u Beogradu.

Milorad Ekmečić je bio istaknuti istoričar koji se dominantno bavio istorijom srpskog naroda u 19. i 20. veku.

Rođen je 1928. godine u Prebilovcima kod Čapljine.

Građanin Vučić želi Ulicu Dobrice Ćosića

Istoriju je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gde je i doktorirao 1958. godine. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu do 1992. godine kada su ga uhapsile "zelene beretke".

Iz kućnog pritvora uspeo je da pobegne u Srbiju, gde je predavao kao redovni profesor od 1992. do 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bio je gostujući profesor na američkom univerzitetu En Arbor u Mičigenu i na Univerzitetu u Kanzasu, a bio je i redovni član SANU.

Preminuo je 29. avgusta 2015. godine u Beogradu, u 88. godini života.


PARK BRANKU RELJI

Na današnjoj sednici je odlučeno i da park koji se nalazi pored Osnovne škole "Stefan Nemanja", na uglu Ulica Vase Pelagića i Ljube Jovanovića u Beogradu, dobije ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe, Branku Paraću Relji.

Incijativu za ime "Branko Parać - Relja" podnela je predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, navodi se u odluci, uz obrazloženje da time opština želi da sačuva sećanje na ovog narodnog heroja i doprinese očuvanju tradicije.

Branko Parać-Relja je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj. Pre Drugog svetskog rata radio je u Zavodu za izradu novčanica u Topčideru, a posle okupacije Jugoslavije u leto 1941. godine postao je član udarnih grupa koje su vršile razne akcije protiv okupatora, posebno na Senjaku gde je i živeo.

SPOMENIK ZA SRADALE RADNIKE RTS-a

Odbornici su takođe, odlučili da u Beogradu bude podignut spomenik - memorijal "Zašto?" u znak sećanja na poginule radnike RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.


Spomenik se podiže na inicijativu RTS-a i njihovim će novcem biti finansiran.


Idejno rešenje autorskog tima studija "Neoarhitekti" izabrano je na konkursu 2013. godine.


Na sednici je odlučeno da se formira odbor za podizanje spomenika, a među članovima je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


Današnjoj sednici Skupštine grada, na kojoj se između ostalog rasparavljalo i o rebalansu budžeta, nisu prisustvovali odbornici opozicije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak