Smotra četnika u Višegradu, bura u Federaciji BiH

Mondo 11.03.2019 14:15
Smotra četnika u Višegradu, bura u Federaciji BiH


Oko dve stotine pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na smotri u Višegradu. Stigle brojne osude iz Federacije BIH. Diplomate iz SAD i Velike Britanije zapanjene...Okupljeni su, javlja Beta, položili venac na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su u Dobrunskoj Rijeci obeležili 73 godine od hapšenja generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Dušan Sladojević, predsednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, rekao je je "Čiča Draža život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u delu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH“.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za Federalnu novinsku agenciju (FENA) rekao je da su postrojavanja četnika s područja BiH i Srbije u Višegradu "opasna pretnja miru i stabilnosti, te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS“.

"Zbog toga, kao član Predsedništva BiH, zahtevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, pre svega Tužilaštva BiH, Ministarstva bezbednosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gde u BiH, te zabranilo đelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i, kako je istakao, pretnje "paklom i krvavom Drinom“, koje su se mogle čuti na skupu, predstavljaju nedvosmisleno krivično delo izazivanja nacionalne i verske mržnje.

"Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog dela“, istakao je Džaferović.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenio je da "besprizorno i anticivilizacijsko okupljanje pripadnika tzv. Ravnogorskog četničkog pokreta ponovo budi još uvek sveža sećanja na najcrnje dane 90-tih godina, kada su četnička ideologija, rasizam i hegemonizam bili osnova brutalne agresije na međunarodno priznatu državu BiH“.

To je, kako je naveo, bilo "praćeno planskim i nasilnim proterivanjem i masovnim zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom, a kulminiralo genocidom u Srebrenici“.

Zvizdić je pozvao Tužilaštvo BiH, kao i druge nadležne bezbednosne i policijsko-obaveštajne institucije BiH, a posebno MUP RS, Ministarstvo bezbednosti BiH i Graničnu policiju BiH da hitno reaguju, te da daju potrebne odgovore ko je organizovao i kako je došlo do “prekograničnog” okupljanja četnika.

"Smatram neophodnim da ovakvo provokativno, i pojavno i sadržajno vrlo opasno okupljanje i propagiranje civilizacijski poraženih i odbačenih četničkih, kao i drugih destruktivnih ideologija, osudi i OHR, kao i predstavnici svih zemalja koje baštine vrednosti jednakosti, ljudskih prava, antifašizma i borbe protiv rasizma", navodi se u saopštenju predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Četničke pesme i svinjski ostaci u Srebrenici?!


Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je zabranu delovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, navodeći da je "njihovo delovanje pretnja miru“.

Iz Demokratske fronte pozivali su ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su, kako je navedeno, "u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina".

Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena - žrtva rata", izjavila je da "sramota da se u 21. veku dešavaju ovakvi stravični prizori".

Oko 200 pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta nosili su crne uniforme, kokarde i pevali su četničke pesme.

Ravnogorski četnički pokret je u BiH registrovan kao nevladina organizacija u Ministarstvu pravde BiH.

U BiH zakonom nije definisano koje su to fašističke organizacije i fašistička obeležja.

U parlamentu BiH bilo je nekoliko inicijativa da se taj zakon usvoji, ali su se stranke iz RS protivile njegovom donošenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak