Velike saobraćajne izmene u toku proleća i leta

Politika 10.03.2019 19:44
Velike saobraćajne izmene u toku proleća i leta


Promene na linijama javnog prevoza izazvaće obnova ulica od Ruzveltove do Tadeuša Košćuška, sređivanje Savskog trga, uklanjanje Starog savskog mosta i nastavak radova oko Trga republikeObnove velikih saobraćajnica pre dve godine dovele su do toga da je u jednom trenutku oko 50 linija javnog prevoza bilo preusmereno, skraćeno ili ukinuto. Ako se može suditi prema najavljenim rekonstrukcijama saobraćajnica za 2019, u toku predstojećeg proleća i leta vrlo lako se može desiti da broj istovremeno preusmerenih i ukinutih linija nadmaši leto 2017.

Prve velike izmene u javnom prevozu doneće druga faza radova na Trgu republike. Već od aprila trebalo bi da počne obnova saobraćajnica koje okružuju sam trg. U gradilište će biti pretvorene Kolarčeva i prilazi trgu iz Makedonske, Francuske i Vasine ulice. Ovim saobraćajnicama prolaze autobusi 26, 27, 31, 37, 44 i 96, ali i trolejbusi 19, 21, 22, 28, 29 i 41, i već sada je jasno da će dobar deo njih biti preusmeren, a deo njihovih trasa skraćen. Nadležni trenutno traže najbolje rešenje za privremenu izmenu saobraćaja. Najteži zadatak biće da reše pitanje trolejbuskog saobraćaja jer okretnica je na Studentskom trgu. Prema trenutnoj situaciji, velika je šansa da u toku druge faze obnove Trga republike trolejbusi 19, 21, 22 i 29 okreću ispred Palate „Albanija”. Ako tako bude, ova izmena bi važila do duboko u jesen jer za okončanje radova koji su na trgu počeli krajem avgusta 2018. ukupan rok je 420 dana. Vrlo lako se može desiti da ovog marta trolejbusi poslednji put idu do Studentskog trga. Osim što bi trebalo da počne obnova i ovog trga, nadležni već duže razmišljaju da u centar grada umesto trola uvedu elektrobuse, a da trolejbuse preusmere sporednim ulicama do Dorćola, pa i da nekima od njih, iz pravca perifernih delova grada, skrati trasu do Slavije.

Kad počne druga faza na Trgu republike, ubrzo bi trebalo da krene i velika obnova na oko tri kilometra ulica od Ruzveltove do Tadeuša Košćuška, odnosno u Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.

Kako tuda prolaze i tramvaji i trolejbusi i autobusi, putnike koji koriste linije 2, 5, 10, 28, 33, 40, 48, 65, 77 i 79 čekaju pakleno proleće i leto. Svi autobusi će verovatno biti preusmereni, a tramvaji će, čim bude krenulo vađenje šina na potezu dugom oko tri kilometra, biti ukinuti.

– Kada započnu radovi na bilo kojoj deonici na ovom potezu, tramvajski saobraćaj će biti onemogućen i tramvaji će biti zamenjeni autobusima na privremenim linijama – ukazuju u Sekretarijatu za javni prevoz.

Slično će biti i sa trolejbusima, koji će u jednom trenutku biti ukinuti jer će se preklopiti radovi na Trgu republike i u četiri ulice od Ruzveltove do Zoo vrta. Kako kažu u sekretarijatu, još se ne zna precizna dinamika, niti koji će se radovi preklapati.

Za sada se najmanje precizno zna kada će tačno da počne obnova Savskog trga koja će doneti najveće izmene u javnom prevozu. Jer njime prolazi većina tramvaja (7, 9, privremeno uvedeni 2L, 11L i 12L, ali i privremeno ukinuti 2, 3, 3L, 12 i 13), autobusi 78 i 83, kao i obrenovački autobusi. Tu je i okretnica za 36, 46, 51, 91, 92, 511, 551, 553 i 601.

– Autobuske linije će definitivno biti izmeštene, dok se za tramvajske još ne znaju detalji, odnosno da li radovi mogu da se obavljaju fazno – kažu u sekretarijatu.

Izvesno je da se okretnica koja na Savskom trgu postoji godinama posle obnove neće vraćati tu. Ona će, potvrđuju u sekretarijatu, za stalno biti preseljena kod Mostarske petlje, što su još pre nekoliko godina nadležni i najavili. Za izgradnju novog terminusa, dodaju u sekretarijatu, biće zaduženo preduzeće „Beograd na vodi”.

Tramvajski saobraćaj ovog leta neće zavisiti samo od radova na trgu nego i od toga kada će početi selidba Starog savskog mosta. To se sigurno neće desiti pre juna za kada najavljen završetak radova na postavljanju tramvajskih šina na Mostu na Adi. Preko njega bi ubuduće trebalo da ide tramvaj od Banovog brda do Novog Beograda (verovatno će 13 linija biti trajno preusmerena), a trebalo bi i da se uspostavi i nova linija od Kneževca do Novog Beograda sa oznakom 4 ili 8.

– Za sada nisu definisane linije pošto je to uslovljeno izgradnjom novog Savskog mosta – ističu u sekretarijatu.

Zbog uklanjanja Starog savskog mosta i početka gradnje novog, od leta pa u naredne dve-tri godine Most na Adi postaće i privremena tramvajska veza Novog Beograda i ostalih delova grada. Najveća nedoumica je šta će biti sa linijama 7, 9, 11 i 13.

Zbog istovremenog sređivanja trga i demontaže mosta ipak se može desiti da tramvaji 7, 9, 11 i 13 ne budu preusmereni ka Mostu na Adi, već da se na njihovoj dosadašnjoj trasi uvedu autobusi.

A, kada se i završe radovi na Savskom trgu novi zadatak za nadležne biće kako da nadomeste deo trase tramvaja 7, 9, 11 i 13 jer će posle uklanjanja Starog savskog mosta bez tramvajske veze ostati Staro sajmište, Ušće, blokovi kod „Sava centra”… Nezvanično, kao dugoročno rešenje, navodi se uvođenje autobuske linije koja će nadoknaditi nedostatak tramvaja u ovom delu Novog Beograda, ali i novi kružni tramvaj koji bi išao i preko Mosta na Adi i preko budućeg novog savskog mosta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak