Лекари специјалисти волонтирају у Дому здравља

Дневник 10.03.2019 11:53
Лекари специјалисти волонтирају у Дому здравља


Сваке среде, почев од 13. марта лекари различитих специјалности волонтираће у амбуланти Дома здравља 'Нови Сад' у Сремским Карловцима, а прилику да отвори нови циклус консултативних прегледа имаће васкуларни хирург проф. др Золтан Хорват.Волонтирање лекара дефинисано је уговором о пословно-техничкој сарадњи Дома здравља „Нови Сад” и Друштва лекара Војводине, који су јуче потписали директор ове здравствене установе примаријус др Веселин Бојат и председник војвођанског Друштва лекара проф. др Драган Данкуц.

- Лекари из Сремских Карловаца, међу којима су и еминентни  стручњаци из области медицине, исказали су вољу да волонтирају у одређеним терминима у току месеца у тамошњој амбуланти и тако обављају консултативну делатност – рекао је Веселин Бојат. - Дом здравља је заинтересован за  ову сарадњу зато што мислимо да се ту неће радити само о консултативним прегледима, него је договор да се  обавља и континуирана едукација становништва, чиме ми испуњавамо своју  основну улогу  из области примарне здрављствене заштите, а то су превенција и едукација  грађана. На овај начин им приближавамо услуге врхунских специјалиста и мислим да ће то наићи на одобравање становника Карловаца.

Проф. др Драган Данкуц, који је поставши почасни грађанин Сремских Карловаца 2017, од септембра те године на основу уговора са Домом здравља „Нови Сад” 12 месеци волонтирао у карловачкој амбуланти, каже да је ово сада искорак, јер ће се у консултативну делатност укључити и други еминентни стручњаци.

- Велика плејада квалитетних лекара и професора, као што су Бранислава Белић хематолог, Јованка Коларовић дечји хематолог, Петар Сланкаменац, Петар Вулековић неурохирург, Игор Митић нефролог-имунолог, доц. др Татјана Пешић гастроентеролог, те Јасна Пешић онколог, ће својим знањем просвећивати  становништво Сремских Карловаца. На састанку Актива лекара Сремских Карловаца пре недељу дана договорено је да сви лекари који имају директне и индиректне везе са Сремским Карловцима дају свој допринос здравственом просвећивању становништва. Мој задатак као председника Друштва лекара Војводине био је  да ову акцију подржим заједно са новоизабраним председником  Актива проф. др Јованком Коларовић и проф. др Браниславом  Белић која је постала почасни председник тог актива.

По мишљењу др Данкуца, волонтирање чланова Актива лекара Сремских Карловаца  утицаће на квалитет живота грађана. Биће то прилика да се посаветују са стручњацима,  сазнају који су то штетни фактори, а уколико буде могућности, и да буду прегледани и упућени у Клинички центар Војводине на даље претраге, ако постоји потреба.

Прегледи за ловце

Дома здравља „Нови Сад” је склопио и уговор о пословно-техничкој сарадњи са Ловачким савезом Војводине. Према овом уговору, обавезни прегледи ловаца, што је услов за добијање дозвола за ношење оружја, који подразумевају прегледе више специјалиста, обављаће се у овој установи која је за то акредитована. Како каже Веселин Бојат, прегледи ће се усклађивати  са слободним временом и обавезама ловаца и обављати у групама, а цене ће бити накнадно договорене.

Према речима заменика председника Ловачког савеза Војводине проф. др Милоша Беуковића, обавеза обављања лекарских прегледа ловаца и власника и држалаца оружја проистиче из Закона о оружју и муницији. Дом здравља „Нови Сад” је одабран за то као акредитована установа у којој ће се тај посао реализовати професионално и по највишим стандардима.

Зорица Милосављевић


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak