Venecuela: Mrak, biber sprej i strah

Mondo 10.03.2019 11:22
Venecuela: Mrak, biber sprej i strah


Nema mira u Venecueli. Već dva dana veći deo zemlje je u mraku. Danas se pristalice opozicije sukobile sa policijom na ulicama Karakasa pred početak mitinga protiv predsednika Nikolasa Madura.U Venecueli koja se suočava s najgorom političkom i ekonomskom krizom, raspirenom neslobodnim izborima na kojima je pobedio Maduro, ali i izgubio većinu u parlamentu, vlada nestašica osnovih namirnica. Sada nema ni struje.

Gvaida su SAD i još oko 50 zemalja priznali kao privremenog predsednika Venecule.

Veći deo Venecuele nema električnu energiju od 7. marta. Struja je tokom jutra dolazila i nestajala u pojedinim delovima.

Zbog nestanka struje u petak je skraćeno radno vreme, mnogi letovi su otkazani na aerodromima, bolnice su usporeno radile a mnoge prodavnice su opljačkane.

I pored toga, predsednik Venecuele Nikolas Maduro i njegov protivnik, lider opozicije Huan Gvaido pozvali su svoje pristalice da izađu na ulice. Gvaido je pozvao na demosntracije protiv Madura, dok je Maduro pozvao građane da izađu i pokažu protivljenje imperijalizmu SAD.

Više desetina demonstranata opozicije kretalo se avenijom u Karakasu, ali ih je policija pomerila na trotoare zbog čega je došlo do sukoba. Policija je upotrebila biber sprej. Policija je tokom noći sprečila organizatore da postave binu za miting u centralnom delu Karakasa.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak trafo stanice u blizini Karakasa koja gori. Navodno je namerno zapaljen od strane Madurovog režima.

Sa druge strane, stižu optužbe na računantivladinih aktivista zbog nestanka struje.

Ministar za komunikacije Venecuele Horhe Rodrigez najavio je da će Venecuela podnijeti žalbu Visokom komesarijatu UN za ljudska prava zbog "sabotaže" na elektromreži, čiji je najvjerovatniji uzrok hakerski napad.

On kaže da je uzrok nestanka električne energije u Karakasu i većem dijelu Venecuele najvjerovatnije hakerski napad na hidroelektranu Guri koja proizvodi 80 odsto struje u toj južnoameričkoj državi.

Rodrigez je rekao da se antivladin aktivista Marko Rubio dovodi u vezu sa sabotažom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak