Obretenje glave Jovana Krstitelja: Šta kažu običaji

Mondo 09.03.2019 10:53
Obretenje glave Jovana Krstitelja: Šta kažu običaji


Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju prvo i drugo obretenje glave Jovana Krstitelja.Jovan Krstitelj, koji je najavio Isusov dolazak, bio je posečen po želji i nagovoru Irodove žene Irodijade.

Kada mu je odsečena glava, Irodijada je naredila da se telo sahrani odvojeno od glave, jer se bojala da prorok nekako ne vaskrsne.

Ona je uzela glavu Jovana Krstitelja i zakopala je duboko u zemlju.

Njena dvorkinja bila je Jovana, žena Huze, Irodovog dvorjanina. Jovana je bila dobra žena i nije mogla da trpi da glava božijeg čoveka ostane na beščasnom mestu, pa ju je tajno iskopala, odnela u Jerusalim i sahranina na Jeleonskoj gori.

Car Irod nije to znao, a kada je čuo da Isus čini velika čuda, uplašio se i rekao za Hrista: "To je Jovan koga sam ja posekao, on je ustao iz mrtvih" (Mk 6, 16).

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin koji je poverovao u Hrista, napustio je svoj položaj, svetsku sujetu i zamonašio se, i kao monah Inokentije nastanio se na Jeleonskoj gori, baš na mestu gde je zakopana glava Jovana Krstitelja.

Počeo je da sebi zida keliju i kopao je duboko, kada je nišao na zemljani sud u kojem je bila glava, za koju mu se ukazalo da je Krstiteljeva.

On je poljubio glavu i zakopao je na tom istom mestu.

Po Božijem promislu, čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, "Jovan ne učini nijedno znamenje" (Jn 10, 41) ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

Kod pravoslavaca je običaj da se danas posete groblja i tako oda počast svojim najbližim.

Jovanova desna ruka je u Cetinju

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak