Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a

Blic 09.03.2019 22:21
Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a


Veliki broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu 'Jedan od pet miliona', nakon čega su krenuli u protestnu šetnju. Kako je i najavljeno, zaustavili su se ispred zgrade RTS, čiji su ulaz blokirali na nešto više od sat vremena, a ispred organizovali i 'Dnevnik slobodne Srbije'Okupljanje građana na četrnaestom protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta "naoružani" su standardnom "opremom" - pištaljkama i trubama - a tu je i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg će govoriti večerašnji govornici.

Među okupljenima su i Rada Trajković, Siniša Kovačević, Dragan Đilas, Nikola Jovanović, Dušan Petrović, Boško Obradović, Sergej Trifunović...

Prvi je govorio Vladimir Dimitrijević, koji je, kako je "Blic" pisao, simpetizer "Dveri", poznat po tome što podržava antivaksere, što širi homofobne ideje i teorije zavere. Na protestu je, međutim, govorio o simbolici 9. marta:

- Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahteva Miloševiću bio objektivno izveštavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje.
Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a 

Kolona je stigla do "Terazijske česme", odakle je glumac Branislav Lečić, kao tokom Plišane evolucije održao govor.

- U Srbiji je probuđena građanska svest, a bez nje nema slobode - rekao je on.

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

- Ovo ovde je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kazu da je taj 5.oktobar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas - poručio je on.

On je rekao da vlast deli narod, da uteruje strah...

- E, pa neće moći. Zato idemo zajedno u šetnju, budite solidarni sa svima, pa i onima koji su zavedeni i ne veruju u ono što radite, jer je sve to nas narod. Pozivam sve građane da se usprave, da napune svoje srce energijom i da nikada ne priznaju da su uplašeni jer ne smeju biti. Pobedimo - poručio je i nastavio:

- Nemojte da vas lažu da su ovo protesti za smenu vlasti, ovi protesti su afirmisanje našeg prava da ne damo da niko više ovako vodi vlast, da imamo pravo na fer i poštene izbore. Ovo je zato evolucija. Istrajte i nemojte da se delite ni po kojoj osnovi. Sad nema podele i biranja, sem da padne ovaj režim i ova vlast - rekao je on.

Kako je dodao, 12. marta biće obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

- Zato moramo na ulicu da kažemo: "Zorane, tvoje ideje su još uvek žive, borimo se mi za njih" - zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

Učesnicima protesta organizatori su podelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a 

Šetnja se odatle nastavila Ulicom kralja Milana. Organizatori su, inače, najavili da će blokirati zgradu RTS-a, gde će održati "Dnevnik slobodne Srbije".

Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a 

Kolona je stigla do zgrade RTS-a, koju su obleplili plakatima. Organizatori su, potom, pozvali okupljene da blokiraju oba ulaza u zgradu RTS i u Takovskoj i u Aberdarevoj ulici.

Ispred RTS-a izveli performans "Dnevnik slobodne Srbije", tokom kojeg su čitali vesti kako ih oni vide, a u najvećem broju njih, naravno, glavna tema su bili protesti.

Protestima se pridružio i Policijski sindikata Srbije, a okupljenima se ispred RTS obratio predsednik sindikata Veljko Mijailović. On je najavio proteste ispred MUP-a za ponedeljak.

Govorila je i Vesna Lakićević, radnica Kolubare, koja navodi da je premeštena na niže radno mesto od kada se priključila protestima.

- Nisam došla da vam držim slovo. Došla sam da pomognem da menjamo ono što ne valja, da menjamo sistem. Nisu u pitanju samo naša radna mesta nego naši životi. Ja sam prebačena na lošije radno mesto, a opet sam došla da kažem da se ne bojim. Ne bojite se ni vi lošijeg od sebe. Šetajte, jer ako sad stanemo nema nam spasa - poručila je ona.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Održan protest '1 od 5 miliona', blokada ispred RTS-a 

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića. Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak