Orban neće da čini uslugu Evropi

Novosti 08.03.2019 14:25
Orban neće da čini uslugu Evropi


Da li će Fides, stranka mađarskog premijera, napustiti evropske narodnjake i odoleti kritikama Brisela. Budimpešta završava reklamnu kampanju koju vodi protiv vođa EU zbog migranataSTRANKA Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, podiže ovih dana prašinu ne samo u svom dvorištu, nego i u Briselu, uoči majskih izbora za Evropski parlament. Najuticajniji domaći dnevnik provladine orijentacije, "Mađar nemzet", tražio je da Fides napusti Evropsku narodnu partiju (EPP), čiji je kolektivni član.

Isto zahteva i lider EPP Manfred Veber, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), vodeći kandidat za naslednika Žan-Kloda Junkera u fotelji predsednika Evropske komisije.

Motivi i obrazloženja se razlikuju. Dok "Nemzet" prebacuje "orbanovcima" da su napustili sve vrednosti kojima su težili i da se više uopšte ne razlikuju od socijalista i liberala, Veber je, ultimatumom, želeo da izdejstvuje obustavu Orbanove kampanje protiv EU i zaustavi prisilno iseljenje Centralno evropskog instituta Džordža Soroša iz Budimpešte.

Isključenje Fidesa iz EPP, dosad je podržalo 13 nacionalnih partija-članica evropskih narodnjaka.

Šef Orbanovog kabineta, Gergelj Guljaš odgovorio je da Fides želi da ostane članica EPP, i da će vladina reklamna kampanja u kojoj se kritikuju vođe EU zbog migracije biti završena 15. marta. Time se ispunjava jedan od uslova koji su zvaničnici EPP dali Fidesu da bi ostao u grupi.

Temperaturu u odnosima dveju strana je dodatno podigao komentar da je "Orbanovo vreme u EPP isteklo", iz pera nemačkog medija Dojče vele. Osim Orbana, redove briselskih narodnjaka treba da napusti i Veber.

- Bila bi to usluga Evropi - tvrdi nemački ARD. - Orban dobro poznaje svoje prijatelje istomišljenike iz EPP i smatra da su oni "korisni idioti" i da su slabi.

Veber želi da zasedne u fotelju predsednika Evropske komisije i u tom cilju nije gadljiv na mađarske glasove. Orban to zna i zato pušta da njegovi mediji udaraju po Junkeru i njegovoj sviti.

Čelnik Evropske komisije nije ostao dužan. Nedavno je uporedio Orbana sa liderkom francuske krajnje desnice Marin le Pen, a takođe je jedan od zagovornika izlaska Fidesa iz EPP. Pošto je Mađarska više puta optužila Brisel da joj nameće migrante koje ne želi da prihvati, Junker je prokomentarisao:

- Protiv laži ne možete mnogo da učinite. Veber bi, uoči izbora za Evropski parlament, trebalo da se zapita da li mu treba Orbanov glas.

POSLUŠNI SAVEZNICI

PREDSEDNIK evropskih narodnjaka Žozef Daul i Manfred Veber prošle godine su aktivno učestvovali u Orbanovoj predizbornoj kampanji u Mađarskoj. Nije im tada smetalo što je Orban proterivao Sorošev Centralnoevropski univerzitet, niti što je lansirana propaganda protiv EU. Iz kase EU, već se godinama bogati Orbanova oligarhija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak